Zastupitelé Zlína schválili rozpočet města na rok 2022. Ten počítá se zvýšením běžných výdajů

Foto: ic-zlin.cz
ZLÍN – Zastupitelé města Zlína schválili na svém posledním letošním zasedání rozpočet na rok 2022, který bude schodkový. Z 34 přítomných zastupitelů hlasovalo pro rozpočet 27 z nich, proti bylo 7 zastupitelů.

Navrhované příjmy v příštím roce jsou ve výši 1,689 miliardy korun, výdaje pak ve výši 1,785 miliardy korun. Rozdíl mezi výdaji a příjmy činí 96 milionů korun, schodek rozpočtu plánují zastupitelé pokrýt čerpáním financí ze schválených investičních úvěru.

„Sestavování rozpočtu na rok 2022 je stejně jako v loňském roce náročnější. I do tohoto rozpočtu se mohou nepříznivě projevit ekonomické dopady pandemie. Stejně jako pro rok 2021 jsme i pro rok 2022 navrhovali rozpočet města velmi obezřetně,“ uvedl náměstek primátora města Zlína pro ekonomickou oblast Bedřich Landsfeld.

Celkové zdroje města pro investice v rozpočtu dosahují výše 267 milionů korun. V oblasti dopravních investic počítá zlínský rozpočet s částkou 25 milionů korun, která je určena k rozdělení do místních částí. Nejvyšším předpokládaným výdajem na investice je rekonstrukce Tržiště pod Kaštany, pro kterou je rezervována částka 66 milionů korun.

Běžné provozní výdaje, mezi které patří provoz magistrátu, MHD, škol, Městské policie Zlín a dalších městských organizací činí v navrhovaném rozpočtu přes 1,5 miliardy korun. V porovnání s rokem 2021 se tak zvýšily o více než 67 milionů korun. Zvýšení běžných výdajů je způsobeno nárůstem výdajů na platy z důvodu legislativních změn, navýšením výdajů na třídírnu odpadů, sběrné dvory, sběr, přepravu a likvidací komunálního odpadu a úhradou prokazatelné ztráty z provozu MHD, které eviduje propad tržeb kvůli úbytku cestujících.

„Tyto zvýšené výdaje aktuálně nepromítáme do výše cen MHD či jiných poplatků, protože chceme dát občanům šanci vrátit se do MHD a dalších atrakcí města, jako je divadlo, lázně a jiné za jim známých podmínek a zvýšenými příjmy dorovnali zvýšené výdaje, které bychom jinak museli řešit zdražováním,“ vysvětlil nárůst výdajů primátor města Jiří Korec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x