Zdravotníci Baťovy nemocnice chtějí Vánoce svým pacientům co nejvíce zpříjemnit

Foto: KNTB
ZLÍN – Ne každému jeho zdravotní stav umožní strávit vánoční svátky doma ve společnosti svých nejbližších. Těm, kteří letos nebudou mít tolik štěstí, se ale zdravotníci Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně budou snažit nejkrásnější dny v roce co nejvíce zpříjemnit.

Obecně přes vánoční svátky se snaží naši zdravotníci pacienty, kterým to jejich zdravotní stav umožní, pouštět domů. I přesto budeme mít například v Centru klinické gerontologie kolem 100 pacientů – většinu z nich kvůli doléčení akutních stavů nemocí,“ uvedla tisková mluvčí Danuše Lipovská.

A na jakou štědrovečerní večeři se mohou pacienti Baťovy nemocnice v podvečer 24. prosince těšit?

Na Štědrý den dostanou pacienti bez dietních omezení rybí polévku a lososa s bramborovou kaší, v našem stravovacím provozu jim také upečou piškotovou roládu jako dezert – aby měli alespoň trochu pocit sváteční atmosféry,“ pokračovala Lipovská.

Na Novorozeneckém oddělení KNTB si dokonce pro miminka, která se narodí na Štědrý den, připravili dárky. Body tričko s nápisem moje první Vánoce, baňku, čepičku a další drobnosti. Budou se tam také zpívat koledy,“ prozradila tisková mluvčí nemocnice.

V Centru klinické gerontologie dostanou hospitalizovaní senioři různá přáníčka, některá vytvořili žáci Střední zdravotnické školy Zlín, další potom děti z MŠ Otrokovice, ZŠ Trávníky a ZŠ TGM Otrokovice.

Zvýšený nápor zažívají každoročně o vánočních svátcích zdravotníci Urgentního oddělení KNTB.

25. a 26. prosince očekáváme jako každý rok příliv lidí, kteří mají zažívací potíže, spojené s přejezením a nadměrným příjmem alkoholu. Hodně řešíme také seniory, jejichž zhoršený zdravotní stav je často spojen se stresem,“ uvedl primář urgentního oddělení Michal Pisár.

Častými návštěvníky urgentu jsou také lidé středního a mladšího věku, kteří mají o Vánocích pár dní volna, a tak chtějí na pohotovosti řešit své dlouhodobé zdravotní problémy, například bolesti zad a podobně.

Nejdůležitější je zůstat přes svátky v klidu a používat zdravý selský rozum. Rozhodně se, prosím, nesnažte řešit své dlouhodobé chronické problémy právě v tomto čase,“ dodal Michal Pisár.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x