Zdravotníci i pacienti, kteří přišli do kontaktu s nakaženým primářem, zatím mají testy na koronavirus negativní

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Negativní jsou testy zdravotníků Uherskohradišťské nemocnice, kteří přišli do kontaktu s pozitivně testovaným primářem neurologického oddělení. Onemocnění novým typem koronaviru se u něj prokázalo minulý čtvrtek, zdravotnické zařízení ihned přijalo nezbytná opatření a ve spolupráci s krajskými hygieniky poslalo do karantény 5 lékařů a 14 zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Vedení nemocnice rozhodlo, že z preventivních důvodů zůstanou všichni tito zdravotníci ještě do konce týdne doma. V pořádku jsou také pacienti neurologického oddělení, většina z nich byla navíc přijata v době, kdy už primář neurologie byl v domácí karanténě. Oddělení zůstává uzavřeno.

„Na výsledky testů jsme všichni netrpělivě čekali a zpráva, že se u nikoho dalšího onemocnění koronavirem nepotvrdilo, pro nás znamenala velkou úlevu. Pravdou je, že u jedné lékařky byl výsledek testu slabě pozitivní, musíme jej tedy ještě v tomto týdnu zopakovat,“ uvedl Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice.

Na oddělení neurologie bylo v minulém týdnu hospitalizováno 5 pacientů na jednotce intenzivní péče a dalších 6 pacientů na standardních lůžkách. Tři pacienti, kteří potřebovali intenzivní neurologickou péči, byli přeloženi do nemocnic ve Zlíně a Kroměříži, dalších osm pak na jiná oddělení v rámci Uherskohradišťské nemocnice. „Všichni pacienti, kteří byli v přímém kontaktu s primářem, jsou negativní,“ podotkl ředitel Petr Sládek.

Neurologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice je od čtvrtku minulého týdne uzavřeno, a to jak jeho lůžková, tak i ambulantní část. „O akutní neurologické pacienty z Uherskohradišťska se v tuto chvíli postarají neurologická oddělení v nemocnicích ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži,“ popsal Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

V polovině března řešila podobnou situaci chirurgie Vsetínské nemocnice, kde se onemocnění potvrdilo u jedné z lékařek, a také lékárna Kroměřížské nemocnice, kde měla rovněž pozitivní test jedna ze zaměstnankyň. U tří desítek zdravotníků, kteří šli v této souvislosti do karantény nebo byli postaveni mimo službu, se naštěstí onemocnění nepotvrdilo. Vsetínské chirurgické oddělení, které bylo v pohotovostním režimu, se tak mohlo vrátit k normálnímu provozu, lékárna Kroměřížské nemocnice provoz nepřerušila.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x