Ze zdánlivě neškodné virózy se stal boj o život. Třináctiletý Marek se po amputacích podívá na finále fotbalového Eura

Zleva dárkyně lístků paní Barbora Janulíková, Marek, Markův otec, vedoucí firemní komunikace Lidlu Eliška Froschová Stehlíková
ZLÍNSKO - Třináctiletý Marek Novotný ze Zlínska byl vášnivým fotbalistou. Po jednom tréninku v květnu loňského roku se necítil dobře. Měl horečku a stěžoval si na bolesti kyčlí. V nemocnici mu diagnostikovali streptokokovou infekci, která vedla k amputaci prstů na rukou i nohou a pravé nohy nad kotníkem. Příběh Marečka dojal Barboru Janulíkovou natolik, že mu darovala vstupenky na finále UEFA EURO 2024, které vyhrála v soutěži Lidlu.

Marek byl veselý kluk, kterého netrápily žádné zdravotní problémy. Svůj volný čas rád trávil se svými přáteli na fotbalovém hřišti. Minulý rok v květnu se jako vždy vrátil domů z fotbalového tréninku a šel si nezvykle brzy lehnout. Druhý den ráno si začal plnit své běžné domácí povinnosti.

Zrovna si uklízel pokoj, když zničehonic vysavač ztichl. Myslel jsem si, že se lajdá, tak jsem šel Marečka zkontrolovat. Když jsem přišel, viděl jsem, že se necítí dobře,“ popsal Markův tatínek. Chlapec si stěžoval na bolest kyčlí a naměřili mu teplotu 39 stupňů.

Sepse organismu a selhání orgánů

Druhý den se přidal ještě průjem, takže to vypadalo na běžnou střevní virózu. „Jenže horečka neklesala a já jsem si všiml, že má Mareček modré rty a začíná mluvit z cesty. Zároveň si stěžoval, že necítí prsty,“ popsal tatínek s tím, že rychle jeli na pohotovost, kde čekali hodinu.

Lékařka na příjmu ho dokonce nechtěla přijmout a posílala je do Uherského Hradiště na infekční oddělení. Naštěstí zasáhla primářka, když Markovo tělo začalo promodrávat. V nemocnici v Olomouci následně diagnostikovali celkovou sepsi a selhání orgánů způsobené streptokokovou infekcí. Kvůli nedokrvení mu zčernaly a odumřely prsty na rukou a nohou. Markovi se navíc znovu ozvala bolavá kyčel, ve které lékaři objevili pro změnu stafylokokový zánět.

Nutná amputace

Markův stav se po šesti týdnech zlepšil, ale prsty na rukou i na nohou zůstávaly bohužel nekrotické, a proto musel podstoupit amputaci.

Mareček přišel o prsty na obou nohou i rukou a pravou nožičku má amputovanou nad kotníkem. Začali jsme dojíždět k protetikovi panu Miklicovi do Uherského Hradiště, který mu udělal první protézu. Díky ní mohl Mareček konečně znovu chodit,“ dodal tatínek.

Marek musel v červnu absolvovat další operaci levé nohy, aby i na ni mohla být nasazena tzv. epitéza, tedy nahrazení chybějících prstů.

Nečekaný dárek

O příběhu Marka se dozvěděla Barbora Janulíková, která za své nákupy v Lidlu vyhrála vstupenky na finálový zápas UEFA EURO 2024 v Berlíně. Jelikož není zrovna velká fotbalová fanynka, rozhodla se, že své vstupenky věnuje právě Markovi, který je velkým milovníkem kopané.

Tento příklad lidské solidarity a dobrého srdce nás všechny v Lidlu dojal. Proto jsme se rozhodli slečnu Báru i rodinu Marečka odměnit ještě dárkem navíc. Oba od nás dostali 30 tisíc Kč na nákupy v aplikaci Lidl Plus,“ doplňuje vedoucí firemní komunikace Lidlu Eliška Froschová Stehlíková.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->