Žena chtěla prodat oblečení za devadesát korun, přišla o sto tisíc

Foto: policie.cz
ZLÍNSKO – Od uplynulého víkendu řeší zlínští policisté hned dva podvodné případy, při nichž přišly ženy o peníze při obchodování na internetu. Jedna z nich je teď lehčí o bezmála sto tisíc korun.

V obou případech nabízely ženy na prodej oblečení prostřednictvím aplikace, která je volně ke stažení na internetu. Ve stejný den obdržely v aplikaci informaci o tom, že oblečení je prodané.

Oběma potom přišla přímo v chatu uvnitř aplikace zpráva od kupujícího s žádostí, aby nadále komunikovaly prostřednictvím e-mailu.

Obě ženy s tím souhlasily a přihlásily se do svého e-mailu. Tam jim přišel odkaz do internetového bankovnictví a následně naprosto nepochopitelně žádost o vyplnění čísla platební karty, což učinily,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Po několika hodinách obě ženy zjistily, že se jim z jejich bankovního účtu někdo pokusil strhnout různě vysoké finanční částky.

U jedné ženy se jedná o částku více než 74 000 korun, u druhé potom bezmála 100 000 korun. U jedné z nich se dokonce neznámý pachatel pokusil požádat o úvěr ve výši 24 000 korun, naštěstí neúspěšně, nicméně jí v důsledku výběrů zablokovali účet,“ pokračovala Kozumplíková.

Policisté oba případy prověřují jako podezření ze spáchání trestného činu podvod. Za ten hrozí pachateli v případě jeho vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky.

Pokud obchodujete prostřednictvím různých aplikací na internetu, veďte komunikaci zásadně uvnitř aplikace. Většina těchto aplikací chrání svoje kupující i prodávající a zavazuje se případnou vzniklou škodu uhradit. Chraňte si svoje platební údaje i hesla do bankovních aplikací,“ upozorňuje veřejnost Monika Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x