Žena z Otrokovic umožnila cizímu muži vzdálený přístup do mobilu. Přišla o více než 800 tisíc korun

Ilustrační foto
ZLÍNSKO – S vidinou zhodnocení peněz zareagovala žena z Otrokovic na internetovou reklamu inzerující výhodnou investici do kryptoměny. Když však cizímu muži umožnila vzdálený přístup do svého mobilního telefonu, připravil ji o více než 800 tisíc korun.

Žena před několika lety na základě reklamy na sociální síti zainvestovala do kryptoměny asi pět tisíc korun. Od té doby se investičnímu účtu nevěnovala. Před pár dny se jí ozval cizí muž, který jí sdělil, že má na tomto účtu vysoké zhodnocení finančních prostředků. Zeptal se, zda má zájem o vyplacení asi 400 tisíc korun. Žena souhlasila.

Nejprve ji přesvědčil, aby si do svého telefonu stáhla aplikaci umožňující vzdálený přístup. Poté si měla postupně otevřít mobilní bankovnictví u svých dvou bankovních účtů a následně ji instruoval, jakým způsobem má potvrzovat kódy, které jí budou chodit na mobilní telefon,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Muž ženě vysvětlil, že jí bude zhodnocené peníze z investic do kryptoměny postupně posílat. Žena vše učinila dle pokynů a po několika hodinách zjistila, že si neznámý muž vzal prostřednictvím jejího mobilního bankovnictví půjčku ve výši 819 tisíc korun a o sjednání další půjčky se pokusil. Ta už byla naštěstí bankou zamítnuta.

Za podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní podvodníkovi hrozí až osmiletý trest odnětí svobody,“ dodala policejní mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x