Žena ze Zlínska se „chytila“ na podvodnou reklamu s prezidentem. Přišla skoro o milion korun

Ilustrační foto
ZLÍNSKO – O téměř milion korun přišla šestapadesátiletá žena ze Zlínska, která nešťastně investovala své úspory. Trestním oznámením se od úterý zabývají policisté z oddělení hospodářské kriminality.

Žena z obce u Zlína uviděla začátkem března na sociální síti reklamu, v níž vystupoval prezident, který lákal občany této země k výhodnému investování do elektrické energie. V prostředí sociální sítě se zaregistrovala jako zájemce a uvedla svoje telefonní číslo. Následně jí začala volat různá telefonní čísla. Jeden z hovorů přijala.

Na základě instrukcí si nainstalovala aplikaci AnyDesk, která umožňuje cizím lidem vzdálený přístup do jiného počítače a poslala nejprve necelých pět tisíc jako investici,“ uvedla k případu policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Nato si nainstalovala další aplikaci a zřídila zahraniční účet pro investování, kde sledovala nárůst svých finančních prostředků, což ji utvrdilo v bezpečném investování.

Muž ženu přesvědčil, ať si vezme půjčku ve výši půl milionu korun, kterou během týdne zhodnotí, a peníze hned vybere. To žena učinila a poté poslala ze svého dalšího účtu téměř tři sta tisíc korun. Aby bylo možné peníze vybrat, bylo nutné zaslat dalších 135 tisíc korun,“ pokračovala Kozumplíková.

Muž ženu neustále přesvědčoval o tom, že jsou peníze na cestě. Žena mu už ale nevěřila a obrátila se proto na policii.

Za podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí pachateli v případě jeho vypátrání až osmiletý trest odnětí svobody,“ uzavřela policejní mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x