ZFF, den sedmý: Na závěrečném galavečeru obuje Zlatý střevíček Zlata Adamovská

Foto: Lenka Hatašová
ZLÍN – Letošní Zlín Film Festival jde do finále. Na středečním slavnostním galavečeru budou uděleny ceny vítězným filmům. Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převezme také herečka Zlata Adamovská. Návštěvníci festivalu mají poslední příležitost navštívit filmová představení, zábavný program v jednotlivých zónách nebo se setkat s osobnostmi ve Festival Café, na autogramiádě a u Červeného koberce.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI 7. DNE:

Galavečer – Slavnostní vyhlášení vítězných filmů, Kongresové centrum, 20.00 hodin – Slavnostní předávání Zlatých střevíčků a dalších filmových ocenění nejlepším filmům v jednotlivých soutěžních kategoriích 63. ročníku Zlín Film Festivalu moderuje Jan Čenský. Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež získá herečka Zlata Adamovská. Galavečer živě přenáší ČT art od 20.15 hodin.

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:

Zákon gangu (režie: Peter Pontikis, Švédsko, 2023, 94 min.), Golden Apple Cinema 4, 19.00 hodin – Talentovaný a slušně vychovaný dvanáctiletý Abdel žije se svou matkou na neutěšeném předměstí pro sociálně slabé. Působivé drama s brilantními hereckými výkony poukazuje na to, že i když máte dobrý domov, rodiče a sny, stále můžete skončit ve špatné společnosti kvůli tlaku vrstevníků. Více zde.

Šestnáctiletí (režie: Philippe Lioret, Francie, 2022, 94 min.), Golden Apple Cinema 6, 17.30 hodin – Nora i Leo (16) žijí ve stejném městě i na stejném předměstí a chodí na stejnou střední školu. Ve skutečnosti jsou to ale protiklady, ať už jde o jejich sociální zázemí, náboženské pozadí rodiny či každodenní život. Přesto se do sebe na první pohled zamilují. Více zde.

Psí detektiv Roi (režie: Rane Tiukkanen, Finsko, 2022, 84 min.), Golden Apple Cinema 3, 16.00 hodin –

Školačka Valo se nedávno s tatínkem přestěhovala do nového města, kde se však cítí osaměle, protože zatím nezapadla do party místních dětí. Vše se ale změní, když zachrání opuštěného německého ovčáka, se kterým se spřátelí a dá mu jméno Roi. Více zde.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:

Avatar: The Way of Water (USA, 2022, 192 min.), 21.30 hodin – Nádherný svět Pandory ve velkolepém a strhujícím dobrodružství plném akce. Po více než deseti letech se znovu setkáváme s Jakem Sullym, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu. Více zde.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:

Golden Delicious, náměstí Míru, 20.00 hodin – Koncert kapely s multižánrovým repertoárem.

Jiří Menzel 85, OZC Zlaté jablko, 8.00-21.00 hodin – Výstava fotografií je vzpomínkou na režiséra, scenáristu, herce a pedagoga, který by letos oslavil 85. narozeniny.

PROMPTnations, 61. budova, 9.00-19.00 hodin – Mezinárodní výstava umělé inteligence, prezentace prací 15 vybraných autorů.

KDE SE POTKAT S HVĚZDAMI:

Festival Café, náměstí Míru, 16.00 hodin – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně se zajímavými hosty a tématy. Hosty Vladimíra Kroce jsou Zlata Adamovská a Petr Štěpánek.

Autogramiáda, OZC Zlaté jablko, 17.00 hodin – Moderovaná autogramiáda festivalových tváří: Vojtěch Vodochodský, Hana Vagnerová, Jan Révai, Chantal Poullain.

Červený koberec, nádvoří Kongresového centra, 15.00 hodin – Setkání s festivalovými hvězdami: Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Vladimír Kratina, delegace k filmu Princezna zakletá v čase 2: Jan Révai, Sára Korbelová, delegace k filmu Psí detektiv Roi.

TIPY NA AKCE VE FESTIVALOVÝCH ZÓNÁCH:

Náměstí Míru:

– Kavárna POTMĚ, 14.00-19.00 hodin – Unikátní prostor plně zatemněné kavárny, v níž obsluhují zrakově postižení, přibližuje vidícím život nevidomých v absolutní tmě. Kavárnu provozuje Světluška, dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým.

– ZUŠKA? ZUŠKA!, 17.00-19.30 hodin – Pásmo vystoupení základních uměleckých škol Zlínského kraje.

Park Komenského:

– Dům České televize, 14.00-19.00 hodin – Déčko slaví 10. narozeniny. Na programu je např. 16.00 Terčin zvířecí svět, 17.00 EduRockShow, 18.40 Zprávičky – projekce.

– Český rozhlas, 14.00-19.00 hodin – Rozhlasový koutek, soutěž o DAB+ digitální rádio, Rourov, zábavné hry a kvízy a další aktivity pro malé i velké.

– Království VIVA, 14.00-19.00 hodin – Chill out zóna, kde si děti mohou vytvořit královskou korunu, postavit si hrad z písku, vyfotit se na bagru nebo třeba vyhrát i king size LEGO. A rodiče? Ti si u nás zatím královsky oddechnou.

– Pohádkové pásmo, šapitó, 14.00-19.00 hodin.

Sad Svobody a zlínský zámek:

– DJ Daniell, stan, 21.00 hodin

Virtuální realita, zámek, 13.00-19.00 hodin:

– VR LAND HERNA a VR BRAINZ CINEMA – Jak vypadají světy ve virtuální realitě? Výlet pod hladinu moře, možnost vyzkoušet hru od českých vývojářů BEAT SABER, zasednout do kokpitu supersportu a prohnat se po Masarykově okruhu v Brně nebo pohádkové VR filmy od předních světových producentů.
– ZOETROPIA – Interaktivní workshop, který děti hravou formou seznámí s technologiemi využívanými v hollywoodských filmech nebo v herním průmyslu. Pomocí technologie „Green Screen a Multi Camera“ si děti vytvoří krátké záběry, jejichž hrdiny budou děti samotné.

Festivalová ulička (u tržiště Pod Kaštany): Tančení v ulicích, 18.00-20.00 hodin – Salsa.

KONFERENČNÍ BLOK DĚTI BEZ HRANIC¿

Média dětem, média s dětmi VII., Kongresové centrum, 9.30-13.00 hodin – Sedmý ročník konference pořádané tradičně Radou pro rozhlasové a televizní vysílání se zaměří na aktuální témata související s mediální gramotností, mediální výchovou a umělou inteligencí.   

Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz i ve festivalové aplikaci Zlinfest.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x