ZFF, den třetí: Sobotní koncerty Lucie Vondráčkové a Lake Malawi na náměstí Míru a vyhlášení vítězných prací dětí se zrakovým postižením

Foto: ZFF
ZLÍN – Třetí den na filmovém festivalu ve Zlíně slaví Český rozhlas 100. výročí vysílání pestrým programem na náměstí Míru i v parku Komenského. Koncertovat budou Lucie Vondráčková a Lake Malawi. Do Zlína poprvé zavítá pikantní podcast Hodina dějepichu, v talk show Život je takovej promluví o životních karambolech Tereza Pergnerová a vítěze vyhlásí výtvarná soutěž pro děti se zrakovým postižením Radost tvořit.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI 3. DNE:

Radost tvořit – Slavnostní vyhlášení vítězů, Kongresové centrum, 13.00 hodin – Mezinárodní výtvarná soutěž dětí a mládeže se zrakovým postižením, letos na téma „Lidé a čas“. Porota ocení 10 jednotlivců, 2 kolektivy a udělí 4 hlavní ceny v jednotlivých věkových kategoriích. Vítězné práce jsou k vidění ve foyer Kongresového centra až do 7. června.

Zrakově handicapovaní budou mít také v průběhu festivalu příležitost zúčastnit se několika filmových projekcí s audio komentářem. O speciální zvukovou stopu jsou doplněny pohádka a filmy Krakonošovo tajemství, Tajemství pana M. a Děti Nagana.

Večerní koncerty Českého rozhlasu, náměstí Míru:

– Lucie Vondráčková, 18.30 hodin.

– Lake Malawi, 20.30 hodin

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:

V bublině (režie: Aleksi Salmenperä, Finsko, 2022, 102 min.), Golden Apple Cinema 6, 17.30 hodin – Život šestnáctileté Eveliiny se obrátí vzhůru nohama, když náhodou zahlédne svou matku, jak vášnivě líbá ženu. Svěží rodinná komedie se stala jednou z předních událostí finské filmové scény. Více zde.

Beze strachu (režie: Luciano Toriello, Itálie, 2023, 72 min.), Golden Apple Cinema 4, 11.10 hodin – Pierfrancesco je ve svých jedenácti letech vycházející hvězdou kitesurfingu. Adrenalinový a vizuálně přitažlivý dokument o odvaze, ctižádosti i obavách malého chlapce v boji s ohromnou sílou oceánu a větru při provozování tohoto zajímavého sportu. Více zde.

Film uvede delegace tvůrců: Luciano Toriello, Massimo Rizzello, Pierfrancesco Rizzello, Pino Maiorano.

Muzikál ze základky (režie: Nanna Kristín Magnúsdóttir, Island, 2022, 89 min.), Golden Apple Cinema 5, 14.30 hodin – V létě roku 1980 se jedenáctiletá Hanna se svou kapelou snaží vypátrat zločince, kteří hrozí zničením školy a tím také plánovaného školního koncertu. Snímek byl inspirován slavným muzikálem „Abbababb!“. Nevšední, barevně stylizovaný a hravý snímek se na Islandu těší velké popularitě. Více zde.

Film uvede delegace tvůrců: Nanna Kristín Magnúsdóttir.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:

John Wick: Kapitola 4 (USA, 2023, 169 min.), 21.30 hodin – John Wick (Keanu Reeves) odhalí cestu, jak porazit Nejvyšší radu. Než se mu však podaří získat svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě. Bude to o to těžší, že nová spojenectví mění staré přátele v nepřátele… Více zde.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:

Život je takovej:

– Hodina dějepichu, nádvoří zámku, 15.00 hodin – Podcast o těch nejšťavnatějších částech historie je poprvé ve Zlíně. Zaměří na to, co se odehrálo před kamerou, za kamerou, na plátně i pod ním.
– Tereza Pergnerová, stan, 17.00 hodin – Jaké to je, když osud připraví na cestě životem těžké překážky? Hostem talk show Filipa Tellera na téma „Vrcholy a pády jako součást našeho života“ je moderátorka, herečka a zpěvačka Tereza Pergnerová.

Animační kuchyně, 100dola, Filmové ateliéry, 10.45-14.45 hodin – Workshop seznamující s tvorbou animovaného filmu. Jednu z technik si budete moct vyzkoušet i na vlastní kůži.

1000 jeřábů pro UNICEF, OZC Zlaté jablko, 11.30-16.00 hodin – Charitativní akce na podporu programů UNICEF na pomoc dětem.

Albatros Media – Disney 100, park Komenského, šapitó, 10.00-15.00 hodin – fotostěna, zábava pro děti, soutěže, Star Wars cosplay. 11.00-12.00 hodin – beseda s Vojtěchem Kostihou, Ivanou Korolovou a Lucií Vondráčkovou.

Speciální prolínání, sad Svobody, 10.00-18.00 hodin – Interaktivní prezentace Českého hnutí speciálních olympiád.

Sex O‘ Clock & Afterparty, zámek, 10.00-15.00 hodin – Komediální seriál o pubertě Sex O‘ Clock. Přidrzlý, otevřený, vtipný, závažný. Edukační program Afterparty – přijďte se inspirovat tvůrci a debatovat s herci. Průvodcem bude Veronika Čermák Macková.
Iva Hüttnerová – Malby a grafiky, Galerie pod Radnicí, 16.00 hodin – Vernisáž výstavy autorky, která patří mezi špičky českého naivního výtvarného umění. Výstava potrvá do 18. června.

R-stream Českého rozhlasu Radiožurnálu vysílá celý den (10.00-18.00 hodin) z nádvoří Kongresového centra. Živě pořad Host Radiožurnálu v 10.00 hodin.

KDE SE POTKAT S HVĚZDAMI:

Festival Café, náměstí Míru, 15.00 hodin – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně se zajímavými hosty a tématy. Hosty Vladimíra Kroce jsou Kristýna Ryška a Petra Bučková.

Autogramiáda, OZC Zlaté jablko – Moderovaná autogramiáda festivalových tváří. V 11.00 hodin: Václav Kopta, Simona Vrbická, Petra Bučková, Milena Steinmasslová, Eva Leimbergerová. V 17.00 hodin: Kristýna Ryška, Lucie Vondráčková, Marko Igonda, Hana Ševčíková, Dana Batulková.

Červený koberec, nádvoří Kongresového centra – Setkání s festivalovými hvězdami. V 15.00 hodin: Marko Igonda, Hana Ševčíková, Lukáš Hejlík, Milena Steinmasslová, Bára Seidlová, Lucie Vondráčková. V 18.00 hodin: Jitka Schneiderová, Kristýna Ryška, Eva Leimbergerová, Adéla Elbel, Michal Rožek, Ester Geislerová, Marta Dancingerová.

TIPY NA AKCE VE FESTIVALOVÝCH ZÓNÁCH:

Náměstí Míru:

– Dopoledne s Rádiem Junior, 10.00-12.00 hodin – Soutěže, kvízy, hiphopová skupina Beat Up, výuka tance.
– Odpoledne s Rádiem Junior, 13.00-15.00 hodin – Hudební vystoupení: Adéla Zouharová, Raego.
– Odpolední hodinka s Českým rozhlasem Zlín, 16.30-17.30 hodin – Jožka Kubáník s kolegy zazpívají s cimbálovou muzikou Cifra populární melodie.

– Kavárna POTMĚ, 10.00-19.00 hodin – Unikátní prostor plně zatemněné kavárny, v níž obsluhují zrakově postižení, přibližuje vidícím život nevidomých v absolutní tmě. Kavárnu provozuje Světluška, dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým.

Park Komenského:

– Dům České televize, 10.00-19.00 hodin – Déčko slaví 10. narozeniny. Na programu je např. 10.00 Science show, 11.00 Hýbánky, 17.00 Lvíčata.

– Český rozhlas, 10.00-19.00 hodin – Rozhlasový koutek, soutěž o DAB+ digitální rádio, Rourov, zábavné hry a kvízy a další aktivity pro malé i velké. Autogramiáda Adély Zouharové a Raega, 15.00 hodin.

– ZUŠKA? ZUŠKA!, 12.00-16.30 hodin – Pásmo vystoupení základních uměleckých škol Zlínského kraje.

– Festivalový Knihotrh, 10.00-19.00 hodin – Nabídka knih z druhé ruky.

Sad Svobody a zlínský zámek:

– Rozhlasová diskotéka Martina Hrdinky, stan, 21.00 hodin

Virtuální realita, zámek, 9.00-19.00 hodin:

– ZOETROPIA – Interaktivní workshop, který děti hravou formou seznámí s technologiemi využívanými v hollywoodských filmech nebo v herním průmyslu. Pomocí technologie „Green Screen a Multi Camera“ si děti vytvoří krátké záběry, jejichž hrdiny budou děti samotné.
– VR v umění: Vytvoření zážitku ve světě fantazie a filmového triku – Představení a vysvětlení základních triků v prostoru a jejich převedení do virtuální reality, které při tvorbě využívají filmoví tvůrci. Návštěvníci se stanou jedněmi z nich a stavbu triku si sami vyzkouší prostřednictvím nejmodernější virtuální technologie.

Vzdělávací komplex UTB – U18:
Touch the analog, 14.00-17.00 hodin – Průchozí fotografická dílna s analogovými fotoaparáty. Vhodné pro malé i velké.

ZLÍN INDUSTRY DAYS – PROGRAM PRO FILMOVÉ PROFESIONÁLY:

Současná česká literatura pro děti a mládež jako zdroj filmového námětu, Kongresové centrum, 10.30-12.30 hodin – Prezentace šesti současných knih pro děti a mládež, jež by mohly být inspirací k filmovému zpracování. Určeno všem tvůrcům, kteří hledají kvalitní a zajímavé látky pro děti a mládež. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály.

Industry Lunch s produkční společností IS Produkce, Kongresové centrum, 13.00-14.00 hodin – Neformální oběd pořádaný produkční společností IS Produkce za účelem navazování kontaktů a setkání napříč obory filmového průmyslu. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály.

Zlín, město filmu, Kongresové centrum, 14.00-16.45 hodin – Blok prezentací mapujících možnosti natáčení ve zlínském regionu a ohlédnutí do slavné historie prostřednictvím moderních technologií.

Sex, TikTok & TV: Současné trendy v young adult produkci, Kongresové centrum, 17.00-18.30 hodin – Diskuse o současné evropské produkci pro dospívající z pohledu producentských vizí i tvůrčích úspěchů a krizí. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály.

Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz i ve festivalové aplikaci Zlinfest.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x