Zima se hlásí, sněhovou peřinu roztrhala Kateřina

Foto: zlin.cz
VÝCHODNÍ MORAVA - První sněhová dávka se dostavila na svátek všech Kateřin. Což je čas, kdy končí hodová sezóna... a letos začala zima. Pokud si někdo stěžuje, pak má spíše smůlu, teplý podzim se prostě rychle překulil do zimního času. Projevilo se to sobotním ranním sněžením v nižších polohách, ale tam bílá peřina jen žertovala, zato ve východní části kraje a dále pak v Beskydech a Jeseníkách už bylo varování paní Zimy naprosto vážné.

První sníh lákal k prvním sněhohrátkám.

„Naše nejmladší dcera si sníh z loňska jaksi pamatovat nemůže, je jí teprve dva a půl roku, takže ráno hleděla hodně překvapeně, co že to za okny vidí. Znamenalo to dobře obléct a obout a šup, za domem jsme měli na sněhové lopatě provizorní sjezdovku, hodně jsme si to i s tátou užili,“ vyprávěla v bílém opojení maminka, paní Gabriela z Provodova.

Pořád je spousta řidičů, kteří nebrali varování vážně a naráz jim na víkendové plánované vyjížďky zůstalo na vozech letní obutí.

„No, přiznám se, že jsem to trochu podcenila, dlouho jsem se nechala mást teplým počasím, a tak teď musím omezit víkendový program, do vyšších poloh bych si netroufla,“ hlásila řidička Soňa z jedné vesnice na Kroměřížsku.

„Máme plno objednávek na celý příští týden. Řidiči se prostě nechali ukolébat teplým říjnovým počasím, zapomínali se objednat a teď prostě musejí vydržet až do začátku prosince, počasí přitom vypadá na opravdu zimní,“ komentoval dění jeden ze zlínských majitelů pneuservisu.

Daleko větší šok ale nastal v podhorských oblastech. Třeba v Karolince. „Napadl sníh a zapomnětliví řidiči by chtěli přezout okamžitě, na to ale nemáme kapacitu, musejí si počkat až do dalšího týdne,“ komentuje situaci další přezouvač z podhorského města.

Jinak zima udeřila s plnou vehemencí v Beskydech, ale ještě daleko důrazněji v Jeseníkách.

„Už je to pravá zima, sněhu je tak patnáct centimetrů a padá další. U nás na Švýcárně pod Pradědem, ale stejně tak třeba v Ostružné nebo na Červenohorském sedle,“ sdělila dáma z oblíbené horské chaty.

Už téměř půl metru má Lysá hora a beskydská horská služba důrazně varuje před hazardem při túrách. Naopak spoléhá na rozum a obezřetnost turistů a maximální opatrnost.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x