Zima znovu v akci. I pamětníci kroutí hlavou

Bohumil Slovák z Provodova
ZLÍNSKO - Když ráno odhrnuje sníh od svého rodinného domu, poněkud se diví. Bohumilu Slovákovi z Provodova bude v červnu jedenadevadesát, ale takový nápor zimy, jako zažívá právě teď, si ani on, hlava přímo kronikářská, vybavit z posledních desetiletí nemůže.

„Zase nám napadal sníh, člověk alespoň nevyjde ze cviku,“ směje se vitální pán, který pamatuje opravdu hodně.

„Máme prakticky polovinu jarního měsíce, takový příval sněhu je vzácností, ale kdybych si měl vzpomenout, kdy to bylo podobné, pak musím hodně zapátrat v paměti. Vybavuje se mi rok 1955, kdy jsem se 30. dubna ženil. Celý týden před svatbou byla ukrutná zima, sněžilo, tak jako teď,“ vypráví pan Slovák. „Pak ale nastal zlom a naráz bylo kolem třiceti nad nulou.“

V jeho obci se zima opravdu předvedla. Na poutním místě na Malenisku pravá nefalšovaná zima, včera na sluníčku 20 stupňů, dnes chladno, vítr, sníh a teploměr na nule.

„Ráno jsme vysílali do akce sypače, vyjelo jich celkem pět, nový sníh jim dal docela zabrat, po dvou hodinách byly silnice dobře průjezdné, ale nemůžeme vyloučit další nasazení naší techniky, předpověď počasí napovídá, že zima ještě neřekla poslední slovo,“ říká šéf Správy a údržby Valašska Jaromír Kořístka.

Vyloženě zimní podmínky panují na horách východu Moravy. Nový sníh je na Pustevnách, stejně jako na vrcholcích Javorníků. „Zrovna se vracím z Vranče, dopravními prostředky jsou traktor a sněžný skútr, zima jako v lednu, ostrý severák, tři stupně pod nulou, čekáme další sněžení,“ ozval se Zlinu.cz Josef Kocurek, majitel Ski areálu Kohútka.

Zima tedy rozhodně nekončí, připomeňme si datum. Je 13. dubna a rozkvétají stromy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x