Živnostník a firma roku Zlínského kraje: bodovala výroba westernových sedel a obuvnictví

Tomáš Karlík z Vasky trade a Alena Ferková (v zastoupení vítězného živnostníka Tomáše Zajace). Foto: Firma roku
ZLÍN – V úterý 17. října se ve zlínské Galerii Desítka konalo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Firma roku 2023 a Živnostník roku 2023 Zlínského kraje. V konkurenci deseti nejúspěšnějších firem a deseti nejúspěšnějších živnostníků zvítězila společnost Vasky trade, která se věnuje výrobě kvalitní kožené obuvi, a mezi živnostníky vybojoval titul výrobce westernových sedel, trenér koní a jezdců Tomáš Zajac.

Vítězný živnostník Tomáš Zajac se zabývá výrobou westernových sedel a doplňků, koženou galanterií. „Když jsem začal jezdit na koni, tak mě zajímal westernový styl. V té době nebyla žádná sedla k dispozici, tak jsem si sehnal literaturu a v roce 1983 jsem si vyrobil první westernové sedlo,“ říká Tomáš Zajac.

Po vojně zjistil, že je o tyto výrobky zájem. Ještě před sametovou revolucí si vyřídil povolení a hned po revoluci si udělal živnostenský list. Začal vyrábět jak westernová sedla, tak různé doplňky z kůže pro městskou policii. Protože je aktivní jezdec a trenér westernových koní, začal se specializovat jen na westernová sedla a doplňky k nim. Dnes dodává sedla jak po České republice, tak po Evropě.

Je v tom osobní příběh založený na vlastním způsobu života. Začal ještě v době před rokem 1989. Dokázal změnit obor své práce, což není úplně jednoduché. Je tam vášeň, vytrvalost, dovedl prorazit i do zahraničí,“ ohodnotil vítěze za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadil producent kvalitních potravin Libor Baránek. Na třetím místě skončila Renata Zezulková z Otrokovic, která vyrábí výběrové džemy, marmelády a čatní.

Vítězná společnost Vasky trade se svým působením na trhu snaží o zachování obuvnického řemesla nejen ve Zlíně, ale v celé České republice a na Slovensku. Snaží se zákazníky přimět, aby ocenili ševcovské řemeslo, dopřáli si kvalitní obuv a podpořili navíc místní ekonomiku. Na počátku společnost prodávala jen stovky párů ročně, dnes vyrábí přes 200 000 párů za rok.

Na začátku letošního roku se firma dozvěděla, že jde legendární obuvnická značka Botas do likvidace. Ihned zkontaktovala majitele, aby podala pomocnou ruku. Nakonec značku odkoupila a nyní má velké plány. „Našimi zákazníky jsou mladí lidé, lidé středního věku i senioři. Nejpočetnější skupinou jsou však ženy středního věku, které si potrpí na kvalitní koženou botu a nevadí jim si za ni připlatit,“ říká ředitel vítězné společnosti Tomáš Karlík.

Druhé místo vybojovala společnost JELÍNEK – výroba nábytku, producent designového nábytku z masivního dřeva. Bronz bere firma AZUB bike, výrobce lehokol a distributor cyklistických produktů.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň účastníky celorepublikového finále, které se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

PwC Firma roku 2023 Zlínského kraje:

1. Vasky trade s.r.o. – výrobce kvalitní kožené obuvi (Lhota)

2. JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. – výroba nábytku z masivu (Valašské Meziříčí)

3. AZUB bike s.r.o. – výroba lehokol a distribuce cyklistických produktů (Uherský Brod)

MONETA Živnostník roku 2023 Zlínského kraje:

1. Tomáš Zajac – výroba westernových sedel, trénink koní a jezdců (Rožnov pod Radhoštěm)

2. Libor Baránek – výroba kvalitních potravin (Bojkovice)

3. Renata Zezulková – výroba výběrových džemů, marmelád a čatní (Otrokovice)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x