Živý Zlín nabídne originální japonské frašky

Do Zlína přijede Divadlo Kjógen. Foto: Živý Zlín
ZLÍN – Program Živého Zlína nabídne tuto sobotu opravdovou kulturní lahůdku. Na nádvoří zlínského zámku se představí Divadlo Kjógen s tradičními japonskými fraškami.

Kjógen, v překladu „bláznivá“ nebo „umně vyšperkovaná slova“, reprezentuje japonskou komickou divadelní formu, která se vyvinula z původně čínských her sarugaku. Jedná se o osobitý komediální žánr zapsaný od roku 2001 na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Divadelní soubor vznikl z podnětu českého dramatika, režiséra a mima Huberta Krejčího, japanisty Ondřeje Hýbla a předního představitele kjótské tradiční školy Ókura mistra Šigejamy Šimeho. Ten působí mimo jiné jako ředitel Herecké asociace her nó a kjógen a je rovněž laureátem cen Za kulturní přínos prefektuře Kjóto a Za podíl na uchování tradiční kultury města Kjóto.

Divadlo Kjógen se věnuje převážně studiu, realizaci a uvádění japonských frašek kjógen v českém jazyce a svým způsobem tak jde o světový unikát. Divadlo představuje dlouholetý projekt vzájemné kulturní spolupráce mezi českými a japonskými divadelníky.

Jedinečný kulturní zážitek si budou moci diváci vychutnat tuto sobotu 21. srpna na nádvoří zámku Zlín, kde vystoupí brněnský soubor se třemi fraškami: Busu (Lahodný jed), Šimizu (Horský pramen) a Honekawa (Mnich, kostra a její obal). Japonské komediální umění předvedou Igor Dostálek, Tomáš Pavčík, Karel Šmerek, Jakub Urbánek a Martin Pšenička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x