Zlín bude udělovat novou trofej, inspiraci si bere z Baťova mrakodrapu

foto: město Zlín
ZLÍN – Broušený křišťál, tvar připomínající zlínský mrakodrap a silueta písmene Z, která se objeví při pohledu shora. Tak vypadá nová trofej, kterou bude od letoška město Zlín udělovat při několika výjimečných příležitostech. Jako první ji získali Roman Herink, držitel Ceny města Zlína za rok 2023, a nový sportovec roku Miroslav Knedla.

Nová trofej, kterou bude město Zlín udělovat při několika příležitostech, má odrážet zdejší historii. Snoubí tak hned několik prvků, které odkazují na krajské město. Důležitou roli ale hrají i rozměry ocenění.

„Myšlenka vznikla před rokem po všeobecné shodě na změnu. Jednou z podmínek pro vznik nové trofeje bylo, aby se v ní objevilo písmeno Z, symbolizující název města. Tím nejdůležitějším požadavkem na vzhled ale byl důraz na typický rozměr baťovské architektury 6,15 a jeho násobky. Na návrh Rady města Zlína se budou vyrábět trofeje ve třech rozměrech, podle významu ocenění,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Město se při návrhu chtělo držet konceptu, který se prolíná Zlínem. „Kromě rozměru 6,15, podle kterého se baťovské éře stavělo, se jedná o stabilitu, čistotu a jednoduchost linií, které představuje právě Baťův mrakodrap,“ vysvětlil primátor Korec.

Rozměry trofeje budou hrát svou roli při různých příležitostech. Držitelé Ceny města Zlína budou mít trofej o rozměrech 6,15 x 24,6 centimetru. Střední velikost, tedy 6,15 x 18,4 centimetru, bude patřit ceně Nejlepší sportovec města. A nejmenší rozměry má ocenění Zlínský patriot, které svým držitelům uděluje trofej s rozměry 6,15 x 12,3 centimetru.

Ručně vyráběná křišťálová trofej vznikla podle návrhu grafičky zlínského magistrátu Silvie Jakubkové v dílnách firmy Preciosa. Skláři potřebovali na výrobu téměř tři měsíce a text je na sošce vyobrazený pomocí techniky pískování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x