ZLÍN FILM FESTIVAL začal

Foto: ZFF
ZLÍN - Už dnes začíná podzimní část 61. ročníku Zlín Film Festivalu. Od dnešního dne se otevírají kinosály i festivalové zóny pro diváky. Hlavním tématem je Literatura ve filmu. Přinášíme vám fotogalerii z příprav.

Zlín Film Festival se již podruhé koná v netradičním zářijovém termínu. „Jsme moc rádi, se nám s ohledem na situaci podařilo festival úspěšně a bezpečně zrealizovat i v roce 2020,“ zhodnotil prezident ZFF Čestmír Vančura. Nyní se s návštěvníky konečně potkáme i ve Zlíně, byť opět v nestandardním termínu,“ doplnil Čestmír Vančura.

I když se filmová představení pro školní kolektivy uskuteční v kinosálech za dodržení všech bezpečnostních opatření, rozhodli se organizátoři v návaznosti na zájem v jarní části umožnit mimo zlínským i místním školám zhlédnout vybrané snímky také online. „Uvědomujeme si, že začátek školního roku je pro pedagogy složitý. Proto i nyní budou mít žáci možnost sledovat část filmového programu opět na dálku, a to v prodlouženém termínu až do pátku 17. září,“ představila novinku umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

61. Zlín Film Festival – 2. díl uvede 280 snímků ze 45 zemí světa. Diváci uvidí filmy v pěti soutěžních kategoriích – pro děti a mládež, dokumentární filmy pro mladé publikum, animovanou tvorbu a studentské filmy.

Perličkou v letošním filmovém programu je speciální uvedení digitalizované restaurované verze snímku Hotel Modrá hvězda, který se bude promítat v Kongresovém centru v pátek od 19. hodin. „Zajímavostí je, že poprvé byla tato krásná prvorepubliková komedie publiku představena v roce 1941 právě ve Zlíně během Filmových žní,“ upřesnila Markéta Pášmová.

Filmový festival ve Zlíně je již tradičně místem setkávání filmových odborníků a tvůrců z celého světa. Pod názvem Zlín Industry Days 2021 nabídne zajímavé konference, prezentace, příležitosti pro neformální setkávání, výměnu názorů a zkušeností. „Součástí programu bude například i sobotní setkání s americkým producentem Billem Gerberem pro studenty a filmové profesionály nebo FILMTALENT Pitching Fórum, které se letos koná již v pátek. Salon Filmových klapek je již 24. let jednou z tradičních součástí doprovodného programu festivalu. Letos jeho kolekce čítá 125 filmových klapek, které se budou dražit v neděli 12. září od 13 hodin.

Výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a pozvala i na mimořádný program v sobotu večer, kdy se uskuteční koncert u příležitosti oslav 90. výročí Barrandov Studia. „Diváci by si jistě neměli nechat ujít Filmové melodie Ondřeje Soukupa v podání Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Chuhei Iwasakiho,“ doplnila Záhorová.

Návštěvníci budou povinni předkládat potvrzení o bezinfekčnosti: „V případě zájmu si po předložení dokladů prokazujících bezinfekčnost mohou lidé vyzvednout na pokladnách speciální pásky a vyhnout se tak jejich předkládání při každém vstupu do kina nebo vnitřních festivalových prostor. Registrace je v letošním roce dobrovolná.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x