Zlín Film Festival se konat nebude, připomenou jej však akce pro veřejnost

Foto: zlinfest.cz
ZLÍN - V pátek by odstartoval jubilejní 60. Zlín Film Festival. Připomenou jej akce pro veřejnost, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Na původní termín Zlín Film Festivalu připravili organizátoři pro obyvatele Zlína připomínku kulatého šedesátého ročníku. Ve Zlatém jablku bude v pátek oficiálně zahájena Klapka tour, město ozdobí historické velkoformátové fotografie a večer se uskuteční mimořádná festivalová projekce v autokině. Letošní festival se měl původně konat v termínu 29. května až 6. června, kvůli pandemii koronaviru byl přesunutý na 4. až 10. září 2020.

Do příprav šedesátého ročníku nejstaršího a největšího filmového festivalu pro děti a mládež letos vstoupila pandemie. Organizátoři ale nechtějí opomenout jeho původní termín a šedesáté výročí připomenou několika akcemi. „Přestože se situace pro festival nevyvíjí právě příznivě a důsledky koronaviru se projevují v oblasti organizace i finančních dopadů, které postihly nás i naše partnery, rozhodli jsme se udělat lidem radost a alespoň několika aktivitami upozornit na letošní významné výročí,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Od pátku 29. května budou v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko vystaveny umělecky ztvárněné filmové klapky. Právě zde se letos poprvé představí veřejnosti a oficiálně tak zahájí 23. ročník Salonu filmových klapek, který je již neodmyslitelnou součástí Zlín Film Festivalu. „Netradičně startujeme tento ročník Klapka tour přímo ve Zlíně, kde bude k vidění 132 originálních uměleckých děl od českých výtvarníků. Ve Zlatém jablku je návštěvníci mohou obdivovat až do 14. června, poté se vydají do dalších měst,“ podotkla členka správní rady Nadačního fondu Filmtalent Zlín Markéta Pášmová.

V pátek večer se obyvatelé Zlína mohou od 21.45 hodin těšit na speciální projekci českého filmu „Na střeše“ režiséra Jiřího Mádla, který v září do Zlína přijede odhalit svoji hvězdu na Chodníku slávy. Promítání se uskuteční na parkovišti obchodního centra na Čepkově a diváci jej budou mít možnost sledovat v pohodlí svého automobilu na obřím projekčním plátně. „Zvuk k filmu odvysíláme na speciální radiofrekvenci,“ upřesnila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a upozornila, že s ohledem na omezenou kapacitu prostor pro projekci je třeba být na místě s dostatečným časovým předstihem a postupovat dle instrukcí pořadatelů. „Vjezd na parkoviště bude od kruhového objezdu u řeky Dřevnice a nájezd osobních vozů bude umožněn již od 20:30,“ dodala. Vstupenky a rezervace míst bude možná od úterý 26. května na www.zlinfest.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x