Zlín hostil elitní české atlety

Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Česká atletická elita se o víkendu představila ve Zlíně, který hostil mistrovství republiky mužů a žen. Na stadionu mládeže se však nebojovalo jen o národní tituly, ale i o účast na olympijských hrách v Tokiu. Mládežníci se zase pokoušeli splnit nominační kritéria pro mistrovství Evropy do 22 let či mistrovství světa i Evropy juniorů.

Mezi atlety, kteří stále nemají jistou účast na olympiádě v Tokiu, je i tyčkař Jan Kudlička. Čtvrtý muž olympijských her v Riu de Janeiro sice ve Zlíně na svazový limit nedosáhl, ale výkonem 555 centimetrů nejen vyrovnal své letošní maximum, ale získal i svůj třináctý český titul a dostihl rekordmana, úspěšného diskaře Libora Malinu.

Je to krásné, protože když se na to podívám zpětně, tak vydržet třináct sezon v kuse zdravý, vyhrávat a nevynechat mistrovství republiky, je strašně hezké. Je vidět, že to děláme po stránce zdravotní dobře, protože jsem fakt vydržel zdravý. To je opravdu rarita,“ uvedl tyčkař TJ Dukla Praha Jan Kudlička.

Boj o titul i olympiádu nezvládl sprinter Zdeněk Stromšík. Odchovanec Uherského Hradiště, který nyní hájí barvy Vítkovic, ve finále stovky mužů těsně prohrál s Dominikem Záleským. Rodákovi z Poličné u Valašského Meziříčí nepomohlo k lepšímu výkonu ani téměř domácí prostředí.

Naopak v závodě na 110 metrů překážek potvrdil roli favorita Petr Svoboda. Někdejší halový mistr Evropy si sice v rozběhu o setinu vylepšil letošní maximum na 13,52, ale ve finále běžel o 26 setin pomaleji, takže o olympijský svátek stejně jako třeba Stromšík zřejmě přijde.

Pro mě je to vždycky nejvíce vyhecovaný závod v Čechách. Samozřejmě když na mistrákách o něco jde, je to na jednu stranu horší, na druhou lepší, ale když má člověk splněný limit, můžete závodit s uvolněnou hlavou. Ale je to samozřejmě srdcovka, jako pro každého tady,“ řekl běžec PSK Olymp Praha Petr Svoboda.

Ve Zlíně zářili i další atletické hvězdy. Čtrnáctý titul přidala do sbírky světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, uspěli i koulař Staněk, oštěpař Vadlejch a dálkař Juška. Na olympijské hry v Tokiu se kvalifikovala rovněž čtvrtkařka Barbora Malíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x