Zlín kvůli koronaviru pozastaví výdaje ve výši čtvrt miliardy

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN – Město Zlín kvůli možným negativním dopadům v souvislosti s koronavirem pozastaví výdaje ve výši čtvrt miliardy korun, a to u provozních financí a části připravovaných investic. Netýká se to strategických investic, rozhodnutí o dalším postupu se odsune na konec června, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Zlín má na letošní rok schválený rozpočet s přebytkem skoro tři miliony korun při příjmech 1,664 miliardy a výdajích 1,661 miliardy korun. „Zlín očekává negativní dopad následků nouzového stavu vyhlášeného v souvislosti s covid-19 na celkovou výši daňových příjmů v letošním roce. Proto přistupujeme s ohledem na princip předběžné opatrnosti k několika opatřením v rámci hospodaření města,“ objasnil Melzer.

Město pozastaví některé výdaje jak v oblasti provozních finančních prostředků, tak u části připravovaných investic. „Je to 50 milionů v provozních výdajích a asi 200 milionů v oblasti investic, což je asi 30 procent celkových investičních výdajů města,“ poznamenal Melzer.

Je to zatím pozastavení, upozornil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, který má na starosti financování. „Definitivní rozhodnutí o dalším postupu odsouváme na konec června, kdy bude možné již vyhodnotit první konkrétní dopady sníženého výběru daní na příjmovou stránku rozpočtu. Teprve poté budeme rozhodovat o dalším postupu,“ upřesnil Landsfeld.

Podle primátora Jiřího Korce plánované strategické investice současná situace určitě neovlivní. „Pozastavení se týká menších investic, které byly před soutěží. Naší snahou ale je, abychom žádné investice nezrušili. Za sebe očekávám, že se vláda bude snažit oživit ekonomiku dotacemi do investic. Proto teď o to více urgujeme přípravy i dalších investičních projektů, abychom byli nachystaní tyto případné dotace maximálně využít k rozvoji města,“ řekl Korec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x