Zlín kvůli koronaviru sníží příjmy i výdaje o 143 milionů

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN – Zlín s ohledem na pandemii koronaviru očekává propad daňových příjmů 143 milionů korun. Podobně sníží i výdajovou část rozpočtu, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Zlín reaguje na pandemii snížením plánovaných příjmů i výdajů. Se situací se seznámili zastupitelé. „Při úpravách rozpočtu města Zlína reagujících na aktuální i odhadovanou ekonomickou situaci do konce roku vycházíme z prognózy Ministerstva financí i odhadu nezávislého ekonoma Luďka Tesaře ve střednědobém plánu. Daňové příjmy rozpočtu statutárního města Zlína snižujeme o 143,5 milionu korun. Podobně byla upravena a snížena i výdajová část rozpočtu,“ uvedl náměstek primátora města Zlína Bedřich Landsfeld, který má na starosti ekonomiku.

Město také obdrželo z ministerstva financí jednorázový příspěvek na letošní rok. „Na základě upřesnění odhadu snížení daňových příjmů a přijetí státní dotace ve výši 93,6 milionu korun jsme mohli zpět k realizaci uvolnit akce v celkové výši 105,3 milionu korun,“ uvedl Landsfeld.

Podle něj z toho jde na investiční akce 89,5 milionu a zbytek na opravy. „Podle toho, jak se bude ekonomická situace vyvíjet, bychom ještě v říjnu rádi uvolnili dalších 50 až 60 milionů korun na akce, které byly původně schválené počátkem roku,“ dodal Landsfeld.

V rámci oprav nebude odložena například výměna oken na zlínském zámku. Co se týče investičních akcí, bude se realizovat například projekt SMART, tedy navigační parkovací systém a dispečink, třetí etapa Centrálního parku Jižní Svahu nebo projekt rekonstrukce objektu v Mlýnské ulici.

Daňové příjmy by do konce roku měly dosáhnout deseti procent oproti schválenému rozpočtu. „Musíme postupovat s péčí řádného hospodáře. Stále hledáme rezervy v provozních výdajích města. Naším cílem je, abychom pozastavili co nejméně investičních akcí,“ řekl primátor Zlína Jiří Korec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x