Zlín má juniorské mistry Evropy v kolové. Jáchym a Richard Baxovi vezou zlato z německého Amorbachu

Foto: FB Cykloklub TJ Sokol Zlín
AMORBACH/ZLÍN - Zlatí kluci, opravdu zlatí. Zlínští bráškové, Richard a Jáchym Baxovi, členové Cykloklubu TJ Sokol Zlín Prštné, se v německém Amorbachu stali juniorskými mistry Evropy v kolové. Česká republika má zlato po dlouhatánských dvaceti sedmi letech. Mladí Zlíňané podali vynikající výkony a vyhráli všech osm utkání.

Už ve skupině kosili jednoho soupeře za druhým, nejvíce se zapotili v utkání s Belgií, které vyhráli nejtěsnějším poměrem 1:0.

Švýcarsku a Francii pak nadělili po devíti gólech, Maďarsku dokonce patnáct.

V semifinále pak narazili znovu na Švýcary, které porazili 4:1 a proklestili si cestu do finále.

V něm pak v bouřlivé atmosféře „přejeli“ i domácí německou dvojici poměrem 3:0 a zcela zaslouženě se stali mistry Evropy, to se naposledy povedlo Čechům Loskotovi s Hasoněm. Psal se rok 1997…

„Kluci jsou opravdu výborní, Ríša je přes mladičký věk vynikající v brance, starší Jáchym výborně čte hru a dokáže využít technických předností i herní chytrosti. Oba zaslouží obdiv i velikánskou pochvalu, proslavili českou kolovou, ale taky naše město a kraj,“ posílal na dálku gratulaci předseda Cykloklubu TJ Sokol Zlín Prštné, jehož jsou oba zlatí mladíci členy, Jindřich Mudřík.

„My jsme tam rozhodně s bráchou nejeli jako favorité, ale měli jsme hodně netrénováno a měli jsme veliký cíl, což byla medaile, že to vyšlo takto, je prostě splněný sen,“ hodnotil úžasné vystoupení starší z bratrů Jáchym, který bude mít teprve v srpnu sedmnáct let, mladší brácha je čerstvě patnáctiletý. Znamená to, že celý šampionát vyhrála jedna z nejmladších dvojic.

Velký podíl na úspěchu má i trenér úspěšné dvojice Milan Liška Chovančík, radost se při zpáteční cestě zračila i z tváře vedoucího výpravy a technického doprovodu Miloše Urbance.

„Tohle jsou fakt zlatí kluci, nemyslí určitě jen na sport, jsou třeba výborní muzikanti, Jáchym hraje na klavír, Ríša na klarinet, no řeknu vám, že jim to ladilo opravdu fantasticky,“ komentoval člen vedení zlínského TJ Sokol Zlín Prštné Miloš Urbanec.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x