Zlín má svoji Galerii za výlohou

ZLÍN - Vlastně by se slušelo napsat galerie za výlohami, množné číslo je přesnější. V samém centru města se totiž majitelé a provozovatelé už dlouhý čas smutně zavřených obchodů a restaurací rozhodli pro zajímavý počin. Společně s žáky a pedagogy Základní umělecké školy Morava vystavují díla, která vznikla převážně v této podivné době covidové.

Rozhodně to považujeme za důležitý a ušlechtilý počin těch, kteří nám pro neobvyklé galerie poskytli prostory,“ konstatuje s povděkem ředitel ZUŠ Morava Libor Mikl.

Je to přirozené a udělali jsme to s kolegy a přáteli určitě rádi, děti tak mají možnost prezentace svých děl, což je teď na dříve běžných výstavách nemožné,“ říká spoluautor a jeden z organizátorů realizace výborné myšlenky Ondřej Sýkora.

Nejrůznější díla začínajících umělců od obrazů, přes plastiky, keramiku a mnohé další jsou důkazem toho, že všude, kde základní umělecká škola působí, tedy i na venkově, raší talenty.

„Plošnou a prostorovou tvorbu vystavují mladí umělci třeba z Velkého Ořechova, Fryštáku, Želechovic nad Dřevnicí, Hošťálkové, Ratiboře, Kateřinic nebo Liptálu,“ ubezpečuje ředitel Mikl o tom, že nadaní žáci jsou rozeseti po mnoha lokalitách našeho kraje.

V každé z výloh je mapa, kde všude se dá zastavit a podívat se, jak se daří „mladému kumštu“ v době, která snad brzy skončí. Celkem je míst deset, objektů samozřejmě mnohonásobně více.

Galerie za výlohou má otevřeno od 8. dubna, kdy se bude zavírat jasné není, jistě to bude souviset naopak s otevíráním obchodů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x