Zlín obhájil prvenství v soutěži Přívětivý úřad. Zaujal hlavně Softwarovým robotem

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Titul Přívětivý úřad putuje po roce opět do Zlína. Magistrát města Zlína obhájil prvenství na krajské úrovni potřetí v řadě. Následovala ho města Otrokovice a Valašské Meziříčí.

V osmém ročníku soutěže Přívětivý úřad obcí III. typu 2023 se zúčastnilo celkem 130 obcí s rozšířenou působností a městské části Prahy, což představuje 58 % ze všech. Hodnotila se například kvalita přístupu úřadů ke klientům, posuzovala se míra online řešení agend, dostupnost služeb pro občany, otevřenost radnic, úroveň komunikace s občany či zapojení občanů do věcí veřejných.

Obhájení titulu Přívětivý úřad je pro nás velkým oceněním práce a zároveň ukazatelem, že naši zaměstnanci poskytují občanům kvalitní služby,“ uvedl tajemník Magistrátu města Zlína Tomáš Lang.

Následováníhodný příklad dobré praxe, kterým se může Zlín pochlubit, je tzv. Softwarový robot. Ačkoliv tato inovace není přímo občanům viditelná, v konečném efektu zlepšuje interní fungování úřadu, což se projeví i ve vztahu k nim.

Díky novému softwaru pro robotizaci a automatizaci mohou nyní pracovníci zlínského magistrátu pracovat daleko efektivněji. Softwarový robot zajišťuje automatizaci a optimalizaci procesů, příjem a rozdělení dat, třídění dat, prověření správnosti údajů, přiřazení předem definovaných údajů ke konkrétním položkám, doplnění popisu ke kontrolovaným položkám s nesprávnými údaji a další řadu úkonů,“ přiblížil tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

V praxi to funguje tak, že pracovníci magistrátu vytipují proces, který je rutinní a zpracovává pravidelně větší množství dat. Provedou detailní analýzu celého procesu, na základě které se programuje proces pro robota.

Následuje testování procesu, seznámení uživatelů s novým procesem, nasazení do ostrého provozu a nastavení časového harmonogramu pro pravidelné spuštění procesu,“ vysvětlila vedoucí Odboru informatiky Magistrátu města Zlína Zdeňka Bačová.

Na prvním místě soutěže Přívětivý úřad obcí III. typu 2023 se celorepublikově umístil Pelhřimov následovaný Kolínem a Brnem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x