Zlín posiluje před Vánoci svoz tříděného odpadu

odkládání krabic u nádob je přestupek (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – Zlín před vánočními svátky posiluje svoz tříděného odpadu. Nouzový stav a nákup on-line s sebou přináší nárůst produkce kartonových obalů a krabic z domácností, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

I když podle města nejsou kontejnery na papír obvykle zaplněné, blokují je nerozložené obaly. „Ne každý je ochotný karton sešlápnout nebo krabici rozložit a vhodit do modrého kontejneru, aby zabíral co nejméně místa,“ uvedl Melzer.

Podle ředitele Technických služeb Zlín Jakuba Černocha se tak papír a kartony, které by bylo možné využít k recyklaci, často hromadí na zemi na stanovištích kontejnerů na tříděný odpad. „Materiál je většinou znehodnocen vlhkostí nebo znečištěním. Jde navíc o zakládání černých skládek, za které může být původci uložena pokuta,“ uvedl Černoch.

Vedle sledování využití kontejnerů prostřednictvím čárových kódů a průběžného přizpůsobování frekvence svozu Technické služby Zlín také předcházejí nepořádku v ulicích města. „V předvánočním období zavedly mimořádné svozy tříděného odpadu na 167 stanovištích kontejnerů. Jde o nejexponovanější lokality jako například Jižní svahy, Bartošova čtvrť, Malenovice nebo centrum města,“ vyjmenoval Melzer.

Mimořádné svozy město u technických služeb objednalo nad rámec běžných svozů, uvedl náměstek pro životní prostředí Bedřich Landsfeld. „Chceme tak tímto krokem vyjít vstříc občanům v těch lokalitách, kde docházelo k přeplnění nádob v důsledku většího využití on-line nákup,“ dodal Landsfeld.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x