Zlín se pyšní prestižním certifikátem. Získal ho díky projektu Chytrá mobilita

Město Zlín získalo prestižní certifikát Chytrého města. Foto: David Peška
ZLIN - Město Zlín získalo za svůj projekt Chytrá mobilita ve Zlíně prestižní Certifikát kvality projektu Smart City. Certifikát udělují pořadatelé celorepublikové soutěže Chytrá města, nevládní nezisková organizace Smart City Innovations Institut a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

„Naše chytré řešení prošlo po loňské finálové účasti přísným hodnotícím procesem odborné poroty soutěže Chytrá města 2022 a bylo certifikováno v kategorii Projekt pro město s 50 – 200 tisíci obyvateli. Každé řešení musí odpovídat obecné metodice a strategiím Smart City v české republice a našemu řešení se to podařilo,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Čížek.

Projekt Chytrá mobilita ve Zlíně je světelný tabulový systém, který informuje o aktuálním naplnění parkovišť. Postupně se na městská parkoviště začnou napojovat i některá soukromá parkoviště, v jejichž blízkosti budou další tabule s informacemi o obsazení. Do informačního systému tabulí přibude rovněž Modul události dopravy ze vzájemně propojeného dispečinku Městské policie Zlín, Technických služeb Zlín, Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice a krajských operačních středisek policie, hasičů a záchranky.

V přípravě jsou ve spolupráci s Dopravní společností Zlín-Otrokovice také inteligentní zastávky MHD s panely s digitálním promítáním odjezdů včetně zobrazení zpoždění, pozice vozidla nebo možnosti platby kartou. Ve fázi přípravy je rovněž modul pro bezpečnost chodců, v němž řidič díky detektorům pohybu zjistí, že se na přechodu nacházejí lidé. Na pohyb lidí jej upozorní světelné efekty.

Hlavním cílem soutěže Chytrá města, jež se letos uskuteční už posedmé, je identifikace, hodnocení a podpora realizace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií v rámci problematiky chytrých měst (Smart City). Soutěž je určena pro města, obce i kraje. Letos je možné přihlašovat projekty do 31. července.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x