Zlín si v neděli večer připomene Památný den sokolstva

Památný den sokolstva v roce 2021. Foto: sokolzlin-ov.cz
ZLÍN - Také ve Zlíně si v neděli 8. října lidé připomenou Památný den sokolstva. Tedy vzpomínku na to, že v noci ze 7. na 8. října roku 1941 byla výnosem zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha rozpuštěna Česká obec sokolská a její majetek úředně zabaven. Nastala další vlna represí, gestapo zatklo 1500 činovníků Sokola, kteří putovali do věznic a koncentračních táborů, kde velká většina z nich zahynula. O nedělní akci s Jitkou Kejřovou, starostkou zlínského Sokola.

Paní starostko, odkdy se připomíná Památný den sokolstva jako významný den České republiky?

Do kalendáře se dostal nedávno, v roce 2019. 8. říjen byl zvolen jako připomínka tragických podzimních událostí roku 1941.

Mezi těmi, kteří zaplatili životem, byl i člen zlínského Sokola, olympijský vítěz Ladislav Vácha…

Ano, je to tak, ale řádění okupantů bylo v řadách zlínského Sokola daleko četnější, životem platili mnozí další vedoucí funkcionáři.

Jak bude konkrétně vzpomínka v neděli u nás ve Zlíně vypadat?

Sejdeme se v půl sedmé večer s lampiony u zlínské radnice. Průvodem se vydáme ke zlínské sokolovně. Tam pietní vzpomínka na padlé vyvrcholí. Ze zapálených svíček vytvoříme velké srdce na památku sokolských hrdinů. Jména obětí jsou uvedena na pamětní desce v sále zlínské sokolovny.

Může se k vám přidat širší veřejnost?

Samozřejmě, budeme moc rádi, těšíme se na každého, kdo se k nám přidá. Myslím, že svým významem nejde jen čistě o sokolskou akci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x