Zlín sjednotil školkovné, rodiče budou platit 600 korun za měsíc

foto: město Zlín
ZLÍN – Město Zlín sjednotilo částku, kterou rodiče zaplatí za pobyt svých dětí v městských školkách zřizovaných magistrátem. Od 1. září tak měsíčně za jedno dítě zaplatí 600 korun.

„Dosud měla každá mateřská škola jinou výši, která se vypočítávala z neinvestičních nákladů dané příspěvkové organizace za předchozí kalendářní dobu. Nově stanovená výše úplaty bude nyní stejná pro všechny městské školky,“ říká náměstkyně primátora pro školství Martina Hladíková.

Radnice změnu školkovného provedla v souladu s vyhláškou o předškolním vzdělávacím a zájmovém vzdělávání. Ta městům nařizuje nejpozději do 30. června tohoto roku stanovit měsíční částku, kterou rodiče zaplatí za pobyt svých ratolestí v mateřinkách.

Vyhláška stanovuje, že maximální částka školkovného se může vyšplhat až na 1 512 korun. V případě družin nebo školních klubů na základních školách mohou rodiče platit až 756 korun za měsíc. O těchto možnostech ale město vůbec nejednalo.

„O maximální výši úplat jsme vůbec neuvažovali. Máme zájem na tom, aby byla služba dostupná pro co největší okruh dětí a žáků,“ uvedla náměstkyně Hladíková.

Za to, že děti mohou chodit do školních klubů a družin na základních školách zřizovaných městem, rodiče většinou platili 300 korun. Tato částka zůstává také pro nadcházející školní rok 2024/25.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x