Zlín ví, kdo promění „Šmoulí město“

Vizualizace projektu Nový Cech od společnosti KOMA MODULAR, foto: město Zlín
ZLÍN – Společnost KOMA MODULAR z Vizovic vyhrála veřejnou soutěž na nové využití „Šmoulího města“ na sídlišti Jižní Svahy. Na zdejších pozemcích chce postavit moderní všestranný objekt.

Do veřejné soutěže na nové využití „Šmoulího města“ na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně se přihlásili dva zájemci. Z těch šestičlenný komise složená ze zástupců vedení města a vedoucích pracovníků radnice vybrala vítěze. Je jím společnost KOMA MODULAR se svým projektem Nový Cech. Ta pokořila spolek Šmoulí město Zlín a získala tak plochu velkou téměř 5 600 metrů čtverečních do dvacetiletého nájmu.

„Vítězná nabídka spočívá ve výstavbě zcela nového objektu a slibuje moderní náplň a přístup k poskytování služeb. Objekt bude postaven z modulárního systému, který umožňuje variabilitu. Vítězná nabídka je v podmínkách Zlína ojedinělá, inovativní a moderní,“ komentoval výsledky soutěže primátor Jiří Korec.

Primátor zároveň připomněl, že současný stav „Šmoulího města“ je velmi neuspokojivý. Tvoří jej většinou zastaralé jednopodlažní objekty z 90. let.

 „Náš záměr je jasný. V rámci veřejné soutěže na dlouhodobý pronájem usilujeme o výrazné pozvednutí lokality a rozšíření služeb pro obyvatele Jižních Svahů. Vítězná nabídka společnosti KOMA MODULAR tomu jde výrazně naproti,“ zdůraznil Korec.

Na pozemcích k pronájmu aktuálně stojí stavby jiných vlastníků. Rada města Zlína jim současně s výběrem vítěze soutěže schválila výpovědi nájemních smluv. Konkrétně jde o šestnáct smluv na pozemky a jednu na nebytový prostor. Nájemci pozemků a vlastníci staveb tak budou mít tři měsíce na to, aby pozemky vyklidili nebo na vlastní náklady odstranili zdejší stavby. Nájemce nebytového prostoru má naopak půlroční výpovědní dobu, kterou si sjednal s městem.

„Těší nás kvalita vítězného návrhu, který výrazně zlepšuje nabídku služeb v lokalitě jižní Svahy a znamená i zásadní kvalitativní posun této lokality. Představený koncept bude unikátní v celé ČR. Klíčovým aspektem pro plánování a povolení nové výstavby je příprava pozemku pro tuto výstavbu. Nájemcům budou neprodleně odeslány výpovědi, přičemž výpovědní doba začne běžet 1. července 2024,“ uvedl náměstek primátora pro oblast správy majetku a rozvojových ploch Pavel Brada.

Radnice se v minulém roce dvakrát setkala se všemi dosavadními nájemci ve „Šmoulím městě“. Představitelé města jim při schůzkách nabídli možnost převzít objekty, a tím taky náklady na jejich likvidaci. S touto možností ale souhlasili jen tři vlastníci.

„Současně se zasláním výpovědí učiní město Zlín, stejně jako loni na podzim, obdobnou nabídku. Půjde opětovně o nabídku na bezúplatný převod objektů do vlastnictví města, což by znamenalo, že by město zajistilo i odstranění staveb a provozy by mohly fungovat až do poloviny října. Myslím, že je to pro nájemce objektu velmi výhodná nabídka,“ upozornil náměstek Brada.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x