Zlíňané letos opět soutěží o nekrásnější květinovou výzdobu

Foto: televize TVS
ZLÍN – Oblíbená soutěž, kterou město Zlín vyhlašuje už 26 let, je opět tady! Také letos mohou obyvatelé Zlína přihlásit do soutěže Rozkvetlé město jak své zahrady a předzahrádky, tak i květinovou výzdobu oken či balkonů. Vlastní výzdobu Zlíňanů letos doplní také bohatá výsadba na veřejném prostranství města, která je laděna převážně do žluté a modré barvy.

Pokud se chcete pochlubit svou vykvetlou skalkou, upravenou předzahrádkou nebo krásnými květy v oknech či balkonech, zbystřete! Zlín totiž letos opět vyhlásil soutěž Rozkvetlé město.


„Musím přiznat, že
to je hodně subjektivní záležitost, proto často dáváme i několik prvních cen. Je opravdu velice těžké rozhodnout, která výzdoba je hezčí a která méně. Pro porotu je to velmi náročné,“ usmíval se náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Soutěž je jako každý rok rozdělena do dvou částí na jarní a letní. Uzávěrka přihlášek do jarní části je už dnes 8. dubna, ale pokud své rozkvetlé příbytky do tohoto termínu nestihnete přihlásit, nezoufejte. Možnost zapojit se do letní části soutěže je až do 30. června. Vyhodnocení Rozkvetlého města se pak uskuteční v měsíci červenci a srpnu.

Zlín však v květinové výzdobě nespoléhá pouze na své občany. Ve zvelebování veřejného prostranství se pravidelně angažuje také město samotné.


„Já jsem se hodně zasadil o to, abychom měli samostatně vyčleněný balík peněz, který je určen pouze na květinovou výzdobu, to dřív pravidlem nebývalo. Teď máme každoročně v rozpočtu jeden a půl milionu korun, který pravidelně investujeme pouze do květinové výzdoby města, a troufám si tvrdit, že je to vidět,“
uvedl Landsfeld.


Díky 700. výročí od první písemné zmínky o městě je letos výsadba letniček laděna do žluté a modré – tedy do barev Zlína.

„Ve zlínské směsi letniček je zastoupeno třináct druhů květin, které postupně nakvétají od léta do podzimu. Modrožlutými květy okrášlí letos zlínské záhony a zahrádky například chrpa, sluncovka, ostálka, astra, černucha, třapatka, aksamitník, hadinec a další,“ uvedla arboristka Odboru městské zeleně Magistrátu města Zlína Marie Surovcová.

Výsev směsi letniček zajistí odbor zeleně na většině městských letničkových záhonů od Malenovic přes centrum města, Jižní Svahy až po místní část Štípa.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x