Zlíňané zanechají vzkazy budoucím generacím. Ty si je přečtou až za sto let

Foto: Živý Zlín
ZLÍN – Zajímavý historicko-archivační happening vymysleli organizátoři festivalu Zlín žije při příležitosti oslav 700. výročí města. Zlíňané mohou napsat vzkaz příštím generacím, které si je přečtou za sto let.

Budoucím obyvatelům mohou zájemci zanechat vlastní originální vzkaz, obrázek, otisk, text či jinou písemnou stopu. Tím společně vyšlou zprávu o tom, jací byli Zlíňané v roce 2022, když oslavovali 700 let od první písemné zmínky o svém městě.

Sběr vzkazů probíhá na kontaktním místě v přízemí pasáže Obchodního domu Zlín, a to od středy 22. června do pátku 24. června vždy mezi 14. a 19. hodinou a v sobotu 25. června od 10 do 16 hodin,“ uvedla Anežka Gavendová z Živého Zlína.

V sobotu ve večerních hodinách, před světovou premiérou skladby pro Zlín z pera Tomáše Illeho, budou všechny vzkazy zapečetěny do speciální měděné kapsle. Tu uloží primátor Zlína Jiří Korec ve věži kostela sv. Filipa a Jakuba jako poselství pro budoucí generace.

Jako vůbec první vhodil do zapečetěné schránky svůj vzkaz Michal Janota, a to hned ve středu odpoledne. „Proč jsem napsal vzkaz příštím generacím? Chci namotivovat Zlíňany, kteří kapsli za sto let otevřou, aby se nevzdali a dělali ze Zlína lepší místo. Stejně jako my dnes. Zároveň jsem se pokusil zaznamenat dnešní podobu města,“ popsal svou motivaci Michal Janota.

Vyslání vzkazu příštím generacím je součástí festivalu Zlín žije, který proběhne v termínu od 24. do 26. června, kdy Zlín ožije díky čtyřem scénám a více než pěti stům účinkujícím. Nebudou chybět Tata Bojs, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Zrní, Franc Alpa, Harafica a řada dalších skupin nejrůznějších žánrů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x