Zlínem se prohnalo slabé tornádo

Tornádo ve Zlíně poničilo billboard. Foto: HZS ZK
ZLÍN - Zdálo se to jako „obyčejná“ bouřka. Nakonec ale meteorologové zjistili, že Zlín zasáhlo ve čtvrtek odpoledne slabé tornádo. Podle dosavadních odhadů urazilo asi 1200 metrů. Velké škody naštěstí nenapáchalo.

Meteorologové z brněnského pracoviště ČHMÚ prověřovali situaci přímo na místě. Mgr. Petr Münster, vedoucí Regionálního předpovědního pracoviště, situaci zhodnotil takto:

„Ve čtvrtek se na studené frontě postupující v odpoledních hodinách přes Moravu vytvořily na Kroměřížsku přeháňky s intenzivními srážkami. Při postupu na východ se srážky zformovaly do linie zasahující z Otrokovic až k Valašskému Meziříčí, kde byly zaznamenány i bleskové výboje. V čase od 15:30 do 15:40 přecházel jižní konec této linie přes Malenovice do Zlína a kromě intenzivního deště se vyskytlo slabé tornádo. Potvrzení tohoto jevu jsme získali ze sociálních sítí sdílením fotografií, kondenzační nálevky a videa, kde se unášené trosky viditelně pohybovaly okolo rotujícího víru.“

Na trase s odhadovanou délkou 1200 m se našly polámané větvě a vyvrácené stromy. Menší škody hlásí také místní firmy, kde poletovaly plastové díly aut a plechy ze skladu.

„Analýzou fotografií zjištěných škod se budeme dále zabývat, prvotní zhodnocení ukazuje na kategorii tornáda IF0,“ dodává Petr Münster z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Brně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x