Zlínská architektura a její příběhy ožijí v novém televizním dokumentu

foto: město Zlín
ZLÍN – Architektonickou tvář Zlína zachycuje nový dokument, na kterém město spolupracovalo s Českou televizí. Na premiéru si diváci budou muset počkat do podzimu.

Hodinový dokument Zlín – město v zahradách ukazuje prozatím nezmapovanou zlínskou architekturu prostřednictvím poutavých příběhů jednotlivých vilových staveb. Každá reprezentuje jiné historické období a taky architektonický styl. Pořad zároveň zdůrazňuje i osobní příběhy lidí, jejichž osudy a životní příběhy proměňovaly v minulém století urbanistickou tvář Zlína.

„Město Zlín si dlouhodobě klade za cíl zachovat a dále rozvíjet ve Zlíně místní tradiční kreativní odvětví, kterým je audiovize. Ať už formou poskytnutí podpory z Filmového fondu města nebo přímou spoluúčastí na vzniku audiovizuálních děl například prostřednictvím koprodukčních smluv u celovečerních filmů, které ve Zlíně vznikají,“ říká primátor města Jiří Korec.

„Výsledkem jedné z obdobných forem spolupráce je i nový dokumentární film České televize, ostravského televizního studia, Zlín – město v zahradách. Věřím, že dokument zaujme svým nevšedním popisem místního genia loci diváky z různých koutů České republiky a bude je motivovat k osobní návštěvě Zlína,“ doplnil Korec.

Dokument Zlín – město v zahradách představuje zásadní osoby, stavby a skutečnosti, které vedly k tomu, že se Zlín na několik desítek let stal architektonickou výkladní skříní Československa.

Kromě prologu a epilogu je film volně rozdělený do tří částí. Ty postupně divákovi představí podobu Zlína před nástupem bratrů Baťových, přes „zlatý“ věk funkcionalismu až po poválečný vývoj.

Autoři dokumentu dali do jasných souvislostí architekturu a dějiny tohoto unikátního města. Zároveň odhalují, že Zlín je největší městský celek v mezinárodním měřítku vybudovaný na principech zahradních měst. Příběhy domů a jejich obyvatel poukazují na logiku zdejší architektury a působivou historii tohoto specifického města.

V neposlední řadě dokument odhaluje několik důležitých faktů. Zlín je hned po Praze druhou největší památkově chráněnou plochou v České republice. A zároveň je největším zachovalým zahradním městem na světě.

Scénář dokumentárního filmu napsali Ladislava Horňáková a Pavel Jandourek. Průvodcem filmu je zlínský rodák, herec Jan Šťastný. Diváci si na televizní premiéru na kanálu ČT Art budou muset ještě chvíli počkat, uskuteční se totiž až na podzim.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x