Zlínská Barumka se blíží! Letos se pojede už o týden dřív

Foto: rallyservice.cz
ZLÍN – V pořadí 52. ročník Barum Czech Rally Zlín už doslova klepe na dveře. Letos se pojede už o týden dříve než obvykle, a sice v termínu od 18. do 20. srpna.

Barumku každoročně sledují ve Zlínském kraji desetitisíce fanoušků, což zařazuje zlínskou rally do pozice jednoho z nejvíce navštívených sportovních podniků na území České republiky. I v letošním roce se čeká v rámci FIA Mistrovství Evropy v rally kvalitní podívaná. Barumka se pojede zároveň jako podnik PSG Mistrovství České republiky v rally 2023.

Centrum soutěže bude soustředěno v krajském městě Zlín. Startu soutěže předchází technická přejímka konaná ve čtvrtek 17. srpna v odpoledních hodinách v Otrokovicích. V pátek 18. srpna proběhne v dopoledních hodinách kvalifikace a testovací RZ na úseku Maják ve zlínské části Malenovice a je vedená kolem místního hradu,“ upřesnil tiskový mluvčí Barum Czech Rally Zlín Roman Ordelt.

Celá rally měří 759,79 km a obsahuje 13 rychlostních zkoušek v celkové délce 200,43 km na sedmi úsecích s asfaltovým povrchem. Nejdelším a nejnáročnějším rychlostním testem v itineráři letošní Barumky bude v první etapě rychlostní zkouška s názvem Troják, která měří celkem 25,64 km.

Zlínská rally tradičně odstartuje do ostrého tempa v pátečním večeru okruhovou Super rychlostní zkouškou v ulicích krajského města. První vůz se objeví na trati úderem 21. hodiny, poté posádky odevzdají soutěžní vozy do uzavřeného parkoviště pod Obchodním domem ve Zlíně,“ přiblížil páteční program Ordelt.

První etapa startuje ze stejného místa v sobotu 19. srpna v 8 hodin, po patnáctiminutovém ranním servisu čeká na startovní pole porce tří rychlostních zkoušek v pořadí Slušovice, Kateřinice a Troják, které absolvují dvakrát a budou rozdělené půlhodinovým odpoledním servisem.

Sobotní den uzavře večerní servis v délce 45 minut a poté soutěžní vozy přenocují v uzavřeném parkovišti ve Zlíně,“ doplnil Roman Ordelt.

Druhá etapa proběhne v neděli 20. srpna a startuje pod zlínským Velkým kinem v 6:40 hodin. Posádky zamíří k rannímu servisu do Otrokovic a poté najdeme v itineráři soutěže rychlostní zkoušky s názvy Semetín, legendární úsek Pindula a Halenkovice.

Další porce šesti měřených úseků bude oddělena poledním třicetiminutovým servisem. Jako závěrečná Power Stage se pojede erzeta Halenkovice v blízkosti servisní zóny, která bude opět umístěna na zkušební dráze společnosti Continental Barum v Otrokovicích,“ sdělil tiskový mluvčí Barumky.

Připravili jsme obtížné rychlostní zkoušky, které prověří připravenost posádek a vozů. V itineráři najdeme i dva měřené úseky Kateřinice a Pindula, když části těchto erzet se jely naposledy v roce 1994. Letošní konkurence v evropském šampionátu slibuje velmi kvalitní jezdecké obsazení. Diváci se mají opět na co těšit,“ uvedl ředitel Barumky Jan Regner.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x