Zlínská kompostárna navýší kapacitu

Nově je možné ve zlínské kompostárně každý rok zpracovat až 8 000 tun bioodpadu. Foto: město Zlín
ZLÍN - Díky nové technologii budou moci Technické služby Zlín pro občany města zpracovávat ještě více kvalitního kompostu. Kapacita kompostárny ještě donedávna činila zhruba 4 000 tun bioodpadu ročně, nově je možné každý rok zpracovat až 8 000 tun rostlinných zbytků.

Kompost nyní pomáhají zpracovávat moderní technologie, jejichž pořizovací cena vyšla na téměř 14 milionů korun.

I přes takto vysokou částku se jedná o nejlevnější způsob, jak může město Zlín dosáhnout požadovaného cíle v třídění bioodpadu. Další důležitou výzvou, kterou bude třeba v dohledné době v rámci provozu kompostárny řešit, je zejména lepší technické řešení vodního hospodářství,“ uvedl náměstek primátora města Zlína Vojtěch Volf, který se osobně zúčastnil vyzkoušení a kalibrace nových zařízení v provozních podmínkách, na skládce odpadů Suchý důl.

Kvalita zpracovávaného kompostu se odvíjí od zrání, které se průběžně kontroluje. Bez pečlivého dohledu by se mohlo stát, že kompost začne zahnívat, nebo přeschne a přestane zrát. „Aby se některým z těchto problémů mohlo předcházet, budou nyní na skládce odpadů Suchý důl tvořeny vyšší pásové hromady kompostu, které tak snadno nevyschnou,“ uvedl tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Nová technologie spočívá v novém způsobu zakládky kompostu, kdy pásová hromada může být až čtyři metry vysoká a je pravidelně překopávána pomocí nově pořízeného stranového překopávače Doppstadt DU 265 Panda, který je poháněn novým výkonným traktorem Kubota M7-153 KVT.

Pro kompost je nyní z lokální studny využíváno přibližně až 8 000 litrů vody ročně. Změnil se také směr, ve kterém jsou hromady kompostu ukládány. „Díky orientaci po vrstevnicích bude moci kompost ze zpevněné plochy kompostárny ještě více zachytávat dešťovou vodu, která pomůže v jeho zrání. Nezanedbatelnou výhodou nejmodernější technologie je také to, že kompost prakticky vůbec neobsahuje jakýkoli plevel či kusy plastů a jiného odpadu,“ přiblížil Melzer.

Náměstek primátora Vojtěch Volf ocenil přístup občanů města Zlína, kteří si již vyzvedli svou novou hnědou nádobu na bioodpad a pomáhají tak ke zlepšování odděleného sběru bioodpadu ve městě.

Aktuálně máme vydáno zhruba pět set nádob. Rád bych poděkoval všem, kdo jsou součástí tohoto nového režimu svozu bioodpadu. Nejedná se jen o trend města, ale také státu. Každé město má přitom povinnost sbírat jednotlivé složky odpadu odděleně a odpady ve stále vyšší míře recyklovat. Bioodpad, který by jinak skončil na skládce, tak může být díky společnému úsilí zpracován na kvalitní kompost,“ myslí si Volf.

Kompostárna ekologicky zpracovává odpad rostlinného původu z domácností a zahrad i zbytky zeleně z údržby zelených ploch, například suché listí, trávu, větve, dřevo, piliny a odřezky či zbytky po zpracování ovoce a zeleniny. Letos bylo prozatím odebráno zhruba 700 tun kompostu občany Zlína, část odběru pak tvořily firmy. Obyvatelé Zlína si mohou z kompostárny bezplatně odebrat 250 kilo kompostu za jedno pololetí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x