Zlínská lékařka zdolala v Beskydech 101 kilometrů a vyhrála svou kategorii

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN – Lékařka Adéla Maňáková z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zdolala během a chůzí 101 kilometrů v extrémním závodu Beskydská sedmička. Spolu s parťačkou Veronikou Vavrušovou Beskydskou sedmičku vyhrála v kategorii žen do 35 let, řekl serveru Zlin.cz za nemocnici Zdeněk Dvořák.

Lékařka gynekologicko-porodnického oddělení Maňáková zdolala 101 kilometrů během a chůzí. „Společně s parťačkou Veronikou Vavrušovou dokázala Beskydskou sedmičku vyhrát v kategorii žen do 35 let a zároveň obsadit celkově čtvrté místo mezi ženskými dvojicemi. A to s časem 18 hodin 41 minut a 45 vteřin,“ uvedl Dvořák.

Lékařku výkon překvapil. „Když jsme se dozvěděly náš výsledek, pocítily jsme neskutečnou euforii. Vůbec jsme to nečekaly. Ta dřina ale stála za to,“ svěřila se Maňáková.

Beskydská sedmička je pro vytrvalce velmi prestižním závodem. Letos se uskutečnila už pojedenácté a téměř 3000 účastníků proběhly na trase z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm sedmi vrcholy tohoto pohoří. Byl mezi nimi i ten nejvyšší, do výšky 1324 metrů nad mořem se tyčí Lysá hora. „Byla velmi náročná. Ale ani tam, ani jinde jsme krizi nepocítily. Spíše jsme v půli závodu přemáhaly spánek, startovaly jsme 21:30 a do cíle jsme dobíhaly následující den v odpoledních hodinách,“ vysvětlila Maňáková.

Vyrazit na stokilometrový závod do hor nelze podle Dvořáka bez kvalitní přípravy. Pečlivě se chystala i dvojice Maňáková – Vavrušová, která v tréninku kombinovala běh, kolo, TRX a aerobní cvičení fitbox. Právě při něm se obě závodnice seznámily. Veronika Vavrušová na lekci přišla v tričku Beskydské sedmičky, tedy akce, které se Adéla Maňáková zúčastnila už třikrát a chystala se znovu. „Hned jsme se domluvily, že letos poběžíme spolu. Neznaly jsme se, byla to trochu loterie. Závod ve dvojici je náročnější, než když jej absolvujete sami. Musíte mít ohledy na toho druhého, umět se přizpůsobit, vzájemně se podpořit. Nám to s Verčou vyšlo skvěle. Náš výsledek je toho důkazem,“ konstatovala Maňáková.

Letošní Beskydskou sedmičku poznamenaly silný vítr a deště, také proto polovina ze startujících do cíle vůbec nedorazila. Maňáková však ani po náročném víkendu nepotřebovala volno. „Už v neděli jsme si vyjely s Veronikou na kole, v pondělí jsem měla v nemocnici službu. Jistě, nohy bolí, ale převažuje pocit radosti,“ přiznala závodnice.

Do různých závodů a soutěží se Adéla Maňáková zapojuje pravidelně. Každoročně startuje třeba v kampani Do práce na kole, pravidelně se účastní závodů v rámci zlínského filmového festivalu, dokonce zajela pověstného Drásala, cyklozávod na 119 kilometrů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x