Mysli globálně, jez lokálně
Gastronomické mistrovství menz, které se letos neslo v duchu motta „Mysli globálně, jez lokálně“, hostil Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity v Českých Budějovicích. O mistrovský titul se letos utkala čtyři stravovací zařízení.
„Kromě domácí suchdolské menzy měřili síly kuchaři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a společnosti Primirest, která se školnímu stravování věnuje už více než 30 let,“ upřesnila mluvčí UTB Petra Svěráková.
V hlavní roli brambory, kuře, tvaroh a jablka
Všichni měli za úkol připravit hlavní chod a dezert, přičemž povinnými surovinami byly brambory, kuře, tvaroh a jablka.
„Posuzovali jsme parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP či energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta,“ přiblížil ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun, který zasedl v porotě spolu s odborníky a profesionálními kuchaři, a také studenty, pro které tu menzy jsou.
Každý tým měl uvařit dvacet porcí hlavního chodu a dvacet porcí dezertu.
„My jsme připravovali pečenou kuřecí roládu plněnou nádivkou z mladých kopřiv, pohanky, jablek, slaniny a medvědího česneku, kterou jsme podávali s mačkanými bramborami s jablky a jarní cibulí spolu s „kluskami“, slámou a výpečky ze škvarků a jablečného cideru,“ popsal menu šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.
Jako dezert upekli kuchaři ze Zlína valašský štrůdl s tvarohovou náplní s povidly z jablek a sušených hrušek spolu s kopřivovou drobenkou a rumovým žloutkovým krémem.
Zlato za udržitelnost
Absolutním vítězem se stala menza ČZU, která za sebou nechala na druhém místě Primirest a na třetím Univerzitu Tomáše Bati. Díky zvoleným surovinám se však týmu UTB podařilo získat zlato za udržitelné menu.
„Naši kuchaři vsadili na osvědčená klasická lokální jídla, kdy receptury vylepšili a do pokrmů zařadili sezónní, moderní a zdravé potraviny,“ uvedl šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.
Skvělá zkušenost
Za menzu UTB na mistrovství soutěžili kuchaři Martin Babica a Petr Zapletalík.
„Soutěž nám přinesla hodně zkušeností. Díky ní se snažíme ukázat, že univerzitní menzy dnes umí uvařit moderně a chutně, zapracovat pracovní přístupy k udržitelnosti a podporovat výrobce lokálních surovin. Je to také prezentace nejenom naší univerzity, ale i stravování u nás na univerzitní menze,“ dodal ředitel KMZ UTB Michal Navrátil.
Další aktuality z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně si můžete přečíst zde.