Zlínská nemocnice vyzývá dárce krve: „Stavte se, máme nedostatek zásob.“

Donor of blood gripping special flexor while sitting in armchair
ZLÍN – „Pociťujeme nedostatek zásob krve,“ upozorňuje Hematologicko-transfuzní oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Dárce krve proto prosí, aby si naplánovali termín návštěvy v rezervačním systému.

„Nízké stavy zásob krve máme prakticky u všech skupin. Hlavními důvody jsou zvýšená operativa, která se snaží dohnat skluz způsobený pandemií onemocnění covid-19, dovolené, na které odjela i řada našich pravidelných dárců, vliv má i očkování proti onemocnění způsobeném novým typem koronaviru, po kterém nelze darovat krev po dobu jednoho měsíce. Nedostatek krve pociťujeme i přesto, že nám dárci zachovávají přízeň a nezaznamenali jsme propad v jejich počtu ve srovnání s předchozími měsíci či stejném období v minulém roce. Budeme ale rádi, pokud ti z našich dárců, kteří k nám nyní mohou přijít, tuto možnost zvážili a co nejdříve k nám přišli. Děkujeme za to a těšíme se na ně,“ vzkázala Jana Pelková, primářka Hematologicko-transfúzního oddělení zlínské nemocnice.

Pokud chcete darovat krev v „Baťovce“, přijďte do budovy číslo 9 v pracovní den od 6.00 do 9.00 hodin. Nemocnice ale prosí dárce, aby se předem zaregistrovali a vybrali si termín návštěvy v registračním systému https://darci.bnzlin.cz.

Hematologicko-transfúzní oddělení „Baťovky“ má ve svém registru více než pět tisíc aktivních dárců krve a jejich počet se rok od roku zvyšuje, stejně jako počet uskutečněných odběrů. Rekordním byl v tomto ohledu rok 2020, kdy se podařilo uskutečnit 13 015 odběrů krve.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x