Zlínská neonatologie slaví úspěch! Primář a vrchní sestra získali prestižní cenu Purpurové srdce

Foto: KNTB
ZLÍN – Novorozenecké oddělení Baťovy nemocnice, konkrétně její perinatologické centrum, se pyšní dalším velkým úspěchem. Primář Jozef Macko a vrchní sestra Marcela Pumprlová získali v kategorii lékař a sestra prestižní cenu Purpurové srdce, kterou každoročně uděluje nezisková organizace Nedoklubko.

Cena Purpurové srdce se původně udělovala vojákům jako ocenění za zranění v boji. Tento symbol bojovnosti a odvahy „převzali“ i rodiče nedonošených dětí na celém světě. V České republice cenu uděluje nezisková organizace Nedoklubko, která pomáhá rodinám předčasně narozených dětí, podporuje neonatologická centra a zvyšuje informovanost veřejností s problematikou předčasných porodů.

Letos poprvé bylo ocenění poprvé uděleno v kategorii Cena rodičů. Lidé napříč Českou republikou tak mohli hlasovat pro „svého“ lékaře a sestru. A právě v této kategorii zvítězili Jozef Macko a Marcela Pumprlová z Baťovy nemocnice.

Jsem šťastná za každé ocenění naší práce. Každý den se probouzím s pocitem, že to, co děláme, je nejkrásnější zaměstnání a poslání, a teď i s vědomím, že ho děláme dobře. Získat ocenění navržené rodiči je to nejúžasnější, co mě v mé kariéře mohlo potkat. Uznání mi dává ještě větší odhodlání a závazek do budoucna. Je pro mě ctí být součástí této komunity, pečující o nejmenší a nejkřehčí pacienty. Ocenění však patří všem mým kolegyním, lékařům, sanitářům… bez nich by to nešlo,“ komentuje své vítězství vrchní sestra Novorozeneckého oddělení KNTB Marcela Pumprlová.

Z ceny měl velkou radost také primář oddělení Jozef Macko. „Ocenění si velmi vážím a beru ho jako ohodnocení dlouholeté práce všech kolegů na zlínské neonatologii. Když nám někdo svěří své dítě, cítíme, jak tíha odpovědnosti stoupá, ale je to také úžasné privilegium, když můžeme něco změnit k lepšímu. Důležitou součástí naší práce jsou ale právě rodiče. Ve většině případů velcí bojovníci, kteří by si také zasloužili cenu,“ říká primář Jozef Macko, který příští rok „oslaví“ třicátý rok práce ve zlínské krajské nemocnici a ocenění Purpurové srdce získal již podruhé.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x