Zlínská radnice bojuje s vizuálním smogem

Foto: televize TVS
ZLÍN - Město Zlín se snaží zabránit tzv. reklamnímu smogu sjednocením vizuálního stylu. Výraznou revitalizací už prošly například prodejny na Kvítkové ulici.

Blikající světla, křiklavé barvy a nevkusné cedule. Vizuální smog neruší jen esteticky, ale degraduje architekturu a snižuje přehlednost. Tomu se snaží město Zlín zabránit a systematicky rekonstruovat městské bytové i nebytové prostory.

„Začali jsme na Benešově nábřeží, kde jsme rekonstruovali výlohy, narovnali jsme nájemní vztahy a vytvořili návrhy na jednotné označení provozoven, aby to odpovídalo kultivovanému charakteru místa. Aktuálně jsme dokončili ulici Kvítkovou,uvedl náměstek primátora města Zlín Pavel Brada.


Tady došlo ke kompletní rekonstrukci provozoven. Vzniklo tak šest nebytových jednotek, u kterých bylo navrženo jednotné vizuální označení.

Původní záměr byl takový, že tam budou nějaké kavárny, bistra, pekárna či zmrzlinárna, ale obyvatelům domu se to nelíbilo, byť jsme chtěli garantovat provoz jen do určité hodiny. Teď už máme ty prostory obsazené, jen je tam trochu jiná skladba, než jsme na začátku předpokládali. Je tam například kadeřnictví nebo designové obchody, takže ta skladba je podle mě docela zajímavá a pestrá,“ informoval Brada.


Ze soukromých subjektů se podařilo sjednotit vizuál například na bývalém Prioru – nynějším Obchodním domě. Podobnou obnovu by si podle zlínské radnice zasloužila také budova Tržnice. S úpravou označení dále město pracuje na I. a II. segmentu a na ulici Dlouhá.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x