Zlínská radnice bude svítit modře, podpoří tak autisty

Zlínská radnice se rozsvítí modře
ZLÍN - Město Zlín se v pátek 2. dubna připojí ke kamppani Česko svítí modře a budovu radnice nasvítí modře. Stane se tak u příležitosti Světového dne zvýšení povědomí o autismu, serveru Zlin.cz to za magistrát uvedla Irena Orságová.

Motto VIII. ročníku kampaně je Povědomí otevírá bránu porozumění a respektu k lidem na spektru autismu. Tématem jsou Průkaz osoby s poruchou autistického spektra (PAS) a Komunikační soubor jako prostředky k zajištění odpovídajícího přístupu k lidem na spektru autismu v době pandemie i mimo ni. Materiály vznikly s cílem změnit přístup odborné veřejnosti a profesí, které v rámci své práce přicházejí do styku s lidmi s poruchou autistického spektra a jejich rodinami či doprovodem. 

Celorepublikovou osvětovou kampaň Česko svítí modře pořádá platforma naděje pro Autismus pravidelně od roku 2014. Začíná 2. dubna, tedy v den, kdy OSN v roce 2007 vyhlásila Světový den zvýšení povědomí o autismu, a trvá měsíc. Pozornost, empatie a respekt k bližním patří k projevům lidskosti. Světový den zvýšení povědomí o autismu 2021 je příležitostí vrátit se k těmto hodnotám napříč společností Lidé s PAS dokážou s adekvátní podporou žít plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa.

Proč modrá barva? Je symbolem komunikace – jedné ze tří oblastí, které jsou pro lidi na spektru autismu problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Svoje sympatie a účast mohou lidé také na podporu kampaně vyjádřit modrým laděním oblečení nebo jeho doplňků, účastí na některé z akcí a zmíněným nasvícením objektu na modro. Ke kampani se připojí i letos řada míst po republice, včetně Úřadu vlády, Poslanecké sněmovny, budovy ministerstev, divadel, krajských úřadů, kostelů, objekty ČEZ a další.

Poruchy autistického spektra (PAS) – lidově autismus postihují dle nejnovějších epidemiologických průzkumů 2 až 2,7 % populace.  V naší zemi to může být až na 300 000 občanů. Autismus však zasahuje do života dalším na 500 000 jejich nejbližších.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x