Zlínská radnice zkouší na Vršavě lampy se solárními panely

Ilustrační foto
ZLÍN – K energeticky efektivnější a udržitelnější budoucnosti Zlína by mělo přispět nové autonomní veřejné osvětlení. Lampy s malými solárními panely byly jako první umístěny na Vršavě u zábavního parku Galaxie.

Veřejné osvětlení na území Zlína a v jeho přilehlých částech provozují Technické služby Zlín, jejichž dlouhodobou snahou je výběr co nejúspornějších způsobů osvětlení, což přispívá kromě úspory energie také ke snižování dopadu na životní prostředí.

Zavádí se technologie, které umožňují řídit osvětlení na dálku. Díky tomu je možné rychle reagovat na různé potřeby města a jeho občanů,“ informoval tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Pilotním projektem, ke kterému se ve Zlíně v posledních měsících rozhodli, je využití nového druhu autonomního veřejného osvětlení.

Jedná se o lampy s malými solárními panely, které jsou schopné ekologického provozu, není k nim potřeba žádné kabeláže a lze je ovládat bezdrátově,“ upřesnil Melzer.

Lampy mají minimální životnost 25 let a intenzitu osvětlení reguluje elektronický řídicí systém s ohledem na aktuální možnosti dobíjení baterií sluneční energií.

Tento druh lamp můžeme využít všude tam, kam se například nedostaneme se standardním veřejným osvětlením. První takové lampy se nachází na Vršavě u zábavního parku Galaxie. Vzhledem k nákladnosti však bude toto řešení využito pouze ve vybraných lokalitách, kde to bude dávat dlouhodobý smysl,“ uvedl radní Václav Kovář, který má v kompetenci správu majetkových účastí města v Technických službách Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x