Zlínská univerzita v létě neosiří, uspořádá totiž jazykové kurzy, letní tábory nebo stáže v laboratořích

foto: UTB
ZLÍN – Jednotlivé fakulty Univerzity Tomáše Bati lákají na zajímavé akce i v době, kdy studenti nesedí v lavicích. Na blížící se prázdniny si totiž univerzita připravila bohatý program nejen pro malé, ale i pro velké. Těšit se můžete na populární Junior Univerzitu, jazykové kurzy, letní stáže v laboratořích, kurzy robotiky a programování nebo příměstský tábor.

Zlínská Univerzita Tomáše Bati v létě ožije zajímavým programem nejen pro děti, které do univerzitních lavic usednou až za pár let. Na co UTB v létě láká?

Junior univerzita

V týdnu od 8. do 12. července si úspěšně vystudovaní absolventi převezmou při slavnostních promocích své vysokoškolské diplomy. Zároveň ale školu zaplní noví studenti. Tentokrát ale ke studiu na zlínské univerzitě nepotřebují složení přijímacích zkoušek ani maturitní vysvědčení. Stačí chuť naučit se něco nového, poznat nové kamarády a bavit se.

Fakulta totiž letos startuje 11. ročník Junior Univerzity, která je oblíbeným příměstským táborem, který děti přenese do kůže vysokoškoláka. Stát se tak mohou třeba vědci bádajícími v laboratořích.

„Vedle tradiční imatrikulace a závěrečné slavnostní promoce bude pro děti připravena návštěva laboratoří s tématem zdravé a nezdravé potraviny, návštěva galerie v budově U18. Nově děti čeká například workshop v dílně Robot a kroužek geometrických specialit. Zopakují si také základy první pomoci, užijí si hodinu Canisterapie, angličtiny a kroužek robotiky. Chybět nebude ani turistická procházka s edukačním programem studentů a studentek z Ústavu školní pedagogiky, kteří budou děti provázet celým týdnem Juniorky,“ doplnila Iva Žáková, koordinátorka programu.

Jazykové kurzy

Pro děti zaměstnanců univerzity, ale i děti z řad veřejnosti, které nechtějí přes prázdniny zahálet a přiučit se angličtině, přichystalo Centrum jazykového vzdělávání FHS UTB intenzivní jazykové kurzy. Ty budou probíhat od 19. do 23. srpna. Kurzy jsou určené jak pro žáky 6. až 9. tříd základních škol, tak pro středoškoláky.

Týdenní kurz zábavnou formou osvěží a procvičí anglickou gramatiku a slovní zásobu, zaměří se na konverzaci a odbourání strachu z mluvení v cizím jazyce.

„Prázdninová škola není myšlena jako klasické doučování. Angličtinu přibližujeme hrou, soutěžemi a kvízy, které zaručeně promění anglickou konverzaci v zábavu. Autentický zážitek navíc zajistí i lektoři z Afriky, Indie a Pákistánu,“ láká garantka a zároveň vyučující univerzitních jazykových kurzů Jana Semotamová.

Den zdraví

Závěrem srpna plánuje Ústav zdravotnických věd Den zdraví pro děti zaměstnanců UTB. Zábavný program nabídne soutěže pro děti od 7 do 15 let a ponese se v duchu dědictví lidstva – Antropooceánu. Formou zážitkové pedagogiky budou děti interaktivně zachraňovat moře, oceány, řeky a jezera. Tématem bude taky znečištění vodních zdrojů a oceánů, dopadů na faunu a flóru v mořích a na naše zdraví. V budově U18 se toto téma přiblíží 20. srpna od 8 do 16 hodin.

Letní stáže

Studenti technologické fakulty letos školu neopustí, mohou se totiž přihlásit na letní stáže. Ty nabízí celkem 84 témat, mezi kterými může zaujmout například analýza mikroplastů v zemědělském průmyslu, odstraňování kovů z odpadních vod, nebo výroba čokolády s různým obsahem a typem emulgátoru. Témata zahrnují všechny výzkumné směry fakulty, a to od potravin přes polymery, výrobní inženýrství až po životní prostředí.

Univerzita chce prostřednictvím zajímavých stáží podporovat své studenty v tvůrčích aktivitách a motivovat je ke spolupráci na vědecko-výzkumných záměrech jednotlivých ústavů.

V laboratořích studenti stráví až 160 hodin, které si mohou po domluvě se školitelem rozložit od června až do září. Poprvé s touto aktivitou přišla Fakulta technologická v roce 2014 a od té doby se stáže těší velkému zájmu studentů.

Letní škola robotiky

Příměstský tábor zaměřený na děti z kroužků Robotiky a Programování DDM ASTRA Zlín láká na týden plný zábavného učení. Všichni zájemci o robotiku, nejen ti z uvedených kroužků, se v průběhu tábora naučí stavět a programovat vlastní roboty. K tomu mohou využít například Lego stavebnice.

Pod vedením zkušených instruktorů se děti naučí základní principy robotiky, mechaniky a elektroniky a budou moci experimentovat s různými technikami a modely.

„Programování robotů je nejzajímavější částí programu,“ říká Tomáš Dulík, organizátor akce. „Účastníci se seznámí s programovacími základy a naučí se využívat speciální software k oživení svých robotů. Můžou tak sledovat, jak jejich roboti začínají interagovat s okolím,“ dodává.

Letní škola vrcholí dovednostní soutěží v různých disciplínách, jako je robosumo, sledování čáry nebo robot uklízeč. „Tato soutěž je plná napětí a adrenalinu, a na vítěze čekají atraktivní ceny,“ doplňuje Dulík.

Letní programátorská přípravka

Fakulta aplikované informatiky pravidelně nabízí programovací kurzy a příměstské tábory se zaměřením na robotiku. Letní programátorská přípravka je intenzivní a inspirující kurz, který vedou odborníci v oblasti programování. Cílem je naučit všechny účastníky, od středoškoláků až po úplné začátečníky z jiných oborů, základní programovací a algoritmické dovednosti.

„Kurz je koncipován tak, aby vyrovnal rozdíly mezi účastníky s informatickým a neinformatickým zázemím. Jsme přesvědčeni, že každý má potenciál stát se schopným programátorem, a snažíme se vytvořit podpůrné prostředí pro všechny,“ vysvětluje děkan FAI Jiří Vojtěšek.

Během přípravky se účastníci seznámí s principy programování a algoritmiky, naučí se programovací jazyky jako Python a aplikují své nové znalosti při řešení praktických úkolů. Instruktoři jsou taky připravení odpovídat na dotazy a individuálně pomáhat účastníkům přípravky. Kurz je tak ideální pro ty, kteří se chtějí seznámit s programováním, bez ohledu na předchozí zkušenosti.

Kreativní tábor ROBOTA

V otevřené kreativní dílně se chystají dva turnusy příměstského tábora Planeta ROBOTA. Od 15. do 19. července a od 5. do 8. srpna si děti v rozmezí 7 až 14 let vybudují pomocí digitálních technologií a metod kreativního učení vlastní světy. Navíc neodejdou s prázdnou, na táboře si totiž vytvoří spoustu vlastnoručních výrobků. V kreativní dílně se pracuje s principem recyklace a upcyklace, kterou chtějí organizátoři tábora uplatňovat i v práci s dětmi.

--> --> --> --> -->