Zlínská zoo chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy

Foto: Archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Ve zlínské zoo se v posledních týdnech událo hned několik novinek. Otevřela novou expozici Kerala, která se věnuje asijské fauně, a přivezla třicetiletého sloního samce Jacka. Další novinkou je záměr zřídit v Zoo Zlín záchranné a chovné centrum pro lvy. To by mělo sloužit i pro zvířata, která budou odebrána soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám.

Nové centrum pro lvy by mělo vzniknout v projektu Karibuni. Nepůjde však o běžný výběh pro lvy, ale o prostor, kam by mohli být umístěni například lvi odebraní od soukromých chovatelů. „Uzpůsobili jsme expozici tomu, abychom mohli převzít některé ze zadržených lvů,“ informoval ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Do zařízení bude možné umístit až deset zvířat. „Záleží na situaci, některé budeme moci chovat společně, jiné ne, cílem je vytvořit skupinu lvů. Zařízení bude téměř na půl hektaru, bude velké a bezpečné,“ přiblížil Horský.

Na výstavbu záchranné stanice pro lvy uvolní město Zlín, které je zřizovatelem zoo, dotaci ve výši 25 milionů korun, stejnou částkou přispěje také Zlínský kraj a ministerstvo životního prostředí. Zbytek bude zlínská zoo financovat z vlastních zdrojů.

Podpora ministerstva je výjimečná, zahrada ještě nikdy neměla možnost po této dotaci sáhnout. Máme radost, že se podařil společný projekt,“ sdělil Roman Horský.

Výstavba záchranné lví stanice by mohla začít začátkem roku 2024. Současná expozice lvů má prozatím sloužit zvířatům zlínské zoo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x