Zlínská zoo nabídne eurobankovky, na kterých bude vyobrazen kivi hnědý

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN - Zlínská zoo chystá první vydání sběratelské eurobankovky, na které bude vyobrazen kivi hnědý. Sameček Gery navíc ve stejný den oslaví své 20. narozeniny, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Speciální eurobankovku nabídne zlínská zoo k prodeji 22. února, právě na tento den je naplánována oslava 20. narozenin Gerryho, samečka kivi hnědého. Eurobankovky patří v evropských zoologických zahradách k nejoblíbenějšímu suvenýru. „Pro zlínskou zoo ji vyrobí v Paříži stejná firma, která tiskne i klasické eurobankovky, a to shodnou technologií. Každý kus je unikátní díky pořadovému číslu,“ podotkla Bujáčková.

Výběr motivu byl prý pro zlínskou zoo naprosto jednoznačný. „Kivi hnědého, ptačí symbol Nového Zélandu, chováme jako první a jediná zahrada v rámci Unie českých a slovenských zoo. V Evropě jej návštěvníci objeví pouze v osmi zahradách. Kivi patří mezi vzácné a ohrožené ptačí druhy. Ještě před sto lety obývaly Nový Zéland miliony kiviů, současná populace se odhaduje kolem 70 000 jedinců. Hlavním problémem jsou zavlečení predátoři (kuny, lasičky, zdivočelí psi a kočky) a také ztráta původního životního prostředí,“ upřesnila Bujáčková.

Celý výtěžek z prodeje eurobankovky, která bude stát 80 korun, věnuje zlínská zoo na vybraný ochranářský program kiviů přímo na Novém Zélandě. Poprvé ve slovenské a české emisi eurobankovek tak bude získaná částka věnována na podporu jiného projektu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x