Zlínská zoo oslaví 2. narozeniny slůněte a 20 let chovu slonů

V pondělí vstup do zlínské zoo pro prvňáčky za korunu. Foto: Zoo Zlín
ZLÍN – Na neděli se v Zoo Lešná chystá velká sláva. Slůně Zyquarri slaví 2. narozeniny a spolu s ním zoo oslaví i 20 let chovu slonů afrických.

V neděli oslaví ve zlínské zoo své 2. narozeniny sloní sameček Zyquarri. V jeho případě jde o vůbec první mládě slona afrického, které se podařilo odchovat v České republice. Sláva se ale bude týkat i 20. výročí úspěšného chovu slonů.

Oslavy odstartují v půl jedenácté u velkého jezírka v Karibuni. „Bývalý ředitel zlínské zoo Ivo Klika zavzpomíná na počátky chovu slonů afrických a současný ředitel Roman Horský přiblíží budoucnost v podobě projektu Karibuni, jehož dominantou je právě chovné zařízení pro slony africké,“ uvedla k nedělnímu programu vedoucí marketingu Romana Mikešová.

U jezírka bude pro slony připravený i obří narozeninový dort. „Připravíme jej z těch největších sloních laskomin. Základ bude tvořit seno a sláma, které doplní banány, hrozny, jablka, seno, větvičky stromů, salát nebo čínské zelí. Vršek dortu pak ozdobí velká dvojka u příležitosti druhých narozenin sloního samečka Zyqarriho. Pro slony to bude velké překvapení, určitě doporučujeme v tuto dobu k výběhu zavítat,“ láká návštěvníky Mikešová.

V rámci oslav bude možné zcela výjimečně zavítat do nového chovného zařízení pro slony v Karibuni. Pro návštěvníky bude otevřené od 11 do 15 hodin. Toto zařízení má jedno obdivuhodné „nej“ – patří mezi tři největší svého druhu na světě.

„Dvacet let chovu slonů afrických je pro nás opravdu mimořádné období, které přineslo nádherné, ale i těžké a náročné momenty. Proto jsme se rozhodli na jeden den zpřístupnit nejmodernější zařízení pro slony v evropských zoo. A to nejen u příležitosti zmiňovaných oslav, ale také jako naše poděkování všem návštěvníkům za neutuchající přízeň a podporu,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Zábavu si užijí nejen sloni, ale taky malí návštěvníci. Pro ně budou na nádvoří zámku Lešná připravené „sloní“ dílničky a v Karibuni vyroste tematický fotokoutek.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->