Zlínská zoo otevírá nejdelší voliéru pro supy v republice

foto: Zoo Zlín-Lešná
ZLÍN – Zlínská zoo dnes otevírá novou expozici Gora Ark. Návštěvníci se budou moci poprvé projít nejdelší průchozí voliérou pro supy v České republice. Součástí programu bude i první krmení supů v nové voliéře.

Návštěvníci zlínské zoo se konečně dočkali. Už dnes se ve 13 hodin otevírá nejdelší voliéra pro supy v České republice – Gora Ark. Domov zde najdou dvě desítky supů a dalších afrických ptáků. Voliéra navíc dovolí návštěvníkům ukázat, jak by probíhalo krmení ve volné přírodě.

Voliéra měří na délku obdivuhodných 80 metrů a celou ji kryje ocelová síť. Svým pojetím je naprosto unikátní a žádná další zoo v republice podobnou nemá. Zlínskou voliéru bude obývat pět druhů afrických supů – Rüppellovi, bělohlaví, chocholatí, mrchožraví a kapucíni.

„Aby supi mohli létat, potřebují skutečně velký prostor. Proto jsme Gora Ark koncipovali jako velmi dlouhou voliéru, poprvé tak u nás uvidíte supy v letu. Do voliéry jsme úspěšně začlenili i nádherný vzrostlý dub, to považuji za velký úspěch. Pozorovat supy při odpočinku na živém stromě, to se hned tak nevidí,“ popisuje voliéru ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Kromě supů budou voliéru obývat i papoušci šedohlaví západní, zoborožci hrubozobí a různé druhy turak. Největším zážitkem pro návštěvníky bude krmení supů. To první se uskuteční právě dnes při příležitosti otevření Gora Ark.

„Supi jsou ve volné přírodě důležitým článkem „zdravotní policie“, odstraňují veškeré mršiny. A my jsme se rozhodli, že tuto jejich jedinečnou roli přiblížíme i ve zlínské zoo. Lidé usednou do velkého amfiteátru, který je součástí voliéry, a na jevišti před ním budou sledovat, jak si supi poradí s připraveným kadáverem celého zvířete. Věříme, že to bude přesně jak v Africe, že lidé uvidí sociální chování supů, hierarchii ve skupině, souboje mezi jednotlivými ptáky, že to pro všechny bude poznání i zážitek,“ doplňuje Horský.

Otevřením expozice Gora Ark kočí druhá etapa výstavby chovného a vzdělávacího centra pro supy. Tu první tvořily expozice damanů, želv a voliéry pro africké ptáky. Zoo ji otevřela v dubnu minulého roku.

„Snažili jsme se v celém prostoru vytvořit skutečný kus Afriky a přiblížit lidem zvířata, která se v Africe potkávají a žijí pospolu. Nezapomněli jsme ani na etnografické doplňky, prostor zdobí jedinečné bronzové sochy z Nigerie. Trvalo 4 roky, než se nám je podařilo zajistit a dopravit až do Zlína. Vytvořili je umělci z nigerijského státu Benin, jejich propracování, detaily, to je skutečná pastva pro oči,“ řekl Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x