Zlínská zoo se chlubí novým supím přírůstkem. Místní odchovanec roste jako z vody

foto: Zoo Zlín-Lešná
ZLÍN – Zlínská zoo po právu slaví. Trvalo to celých osm let, ale nakonec se zdejší chovatelé dočkali – vylíhlo se mládě supa chocholatého! Famózní úspěch podporuje taky fakt, že těchto afrických opeřenců se v minulém roce podařilo odchovat jen pět na celém světě.

Začátek letošního roku přinesl zlínské zoo důvod k obrovské radosti. Poprvé v historii se zde totiž podařilo odchovat mládě supa chocholatého! Jde navíc o jediné mládě svého druhu, které kdy chovatelé odchovali v rámci českých a slovenských zoologických zahrad. Důvod k oslavám podporuje taky skutečnost, že z podobného úspěchu se v minulém roce mohly zahrady ve světě radovat jen pětkrát!

Supi chocholatí se v Zoo Zlín objevili poprvé v roce 2014 a chovatelé měli plné ruce práce, aby sestavili chovný pár a co nejvíc tak zvýšili šance na potomstvo. „Supi patří mezi nejnáročnější ptáky na vytvoření optimálních podmínek pro chov. Velmi často to pro chovatele znamená roky a roky úsilí a „běh na dlouhou trat“. V našem případě jsme na první oplozené vejce čekali 8 let,“ přiblížil chov ředitel zoo Roman Horský.

Všechny dlouholeté snahy nakonec vedly k úspěchu a začátkem letošního roku se zahrada dočkala vytouženého supího přírůstku.  „Když v prosinci 2023 samice supa chocholatého snesla vejce, doufali jsme, že bude oplozené. K naší velké radosti se vše skutečně potvrdilo, vejce jsme tak odebrali a umístili do líhně, nechtěli jsme riskovat jeho případné poškození. Na podzim roku 2023 se nám navíc podařilo získat zdroje pro zakoupení líhní ze Španělska, které patří k naprosté špičce na současném trhu. Vše se tak krásně potkalo,“ doplnil Horský.

Mládě se vylíhlo na konci ledna 2024 a tím taky začala velká starost chovatelů. Nejdřív nechali malého supa několik dní v inkubátoru, odkud následně putoval k rodičovskému páru. Vyhráno ale neměli.

„I když rodiče projevovali o mládě zájem, zpočátku je řádně nekrmili. Rozhodli jsme se proto přistoupit k dokrmování a dvakrát denně jsme mláděti podávali drobné kousky masa a vnitřností.  Po pěti dnech jsme veškerou péči přenechali supímu páru. Jejich péči jsme sledovali přes kamerový systém, prováděli jsme také kontrolní vážení,“ přiblížil odchov mláděte zoolog Václav Štraub. A teď malý sup chocholatý, který po svém vylíhnutí vážil sotva 100 gramů, přesahuje svou hmotností úctyhodné dva kilogramy.

„Mládě supa chocholatého je pro nás obrovské ocenění letitého úsilí chovatelů a zoologů. Potvrzuje, že zlínská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele supů na světě. Navíc jsme jednou z mála zahrad, která odchovává mláďata přirozeným způsobem pod rodiči. Pro případný návrat do volné přírody je to nesmírně důležitý předpoklad. Jsem na mé kolegy opravdu pyšný,“ vyzdvihnul ředitel Horský.

Jedno mládě ale bohužel nestačí. Supi jsou totiž v dnešní době jedním z neohroženějších ptačích druhů na světě. Katastrofický úbytek supů v Asii se zakázáním veterinárního přípravku diclofenac podařilo zastavit, místní populace se tak pozvolna zotavuje. Problém se ale přesunul do Afriky, kde je ohroženo 7 z 11 druhů těchto opeřenců. K těm nejohroženějším patří supi afričtí v jižní Africe. „Během posledních tří desetiletí došlo ke snížení jejich populace o 80 %. Rozhodli jsme se proto podpořit realizaci projektu ochranářské společnosti VULPRO zaměřeného na monitoring jejich výskytu a pohybu. Projekt pak následně umožní nasazení robustní, a především účinné ochrany tohoto druhu supů,“ přiblížil ochranářské aktivity Zoo Zlín Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x