Zlínská zoo se hemží malými klokánky

Zlínská zoo se hemží malými klokánky. Foto: Archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Ve zlínské zoologické zahradě se to hemží malými vačnatci. Skupina 22 klokanů rudokrkých se rozrostla o dalších 11 mláďat, z nichž deset má typické tmavohnědé zbarvení a jedno je sněhobílé. Právě klokaními albíny je Zoo Zlín proslulá.

Malí klokánci se narodili na začátku letošního roku a nyní už postupně opouštějí bezpečí mámina vaku. Počet 11 mláďat však zdaleka nemusí být konečný. Některá mláďata jsou stále velmi malá a zůstávají schovaná v mámině vaku. „Březost u klokanů trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 cm a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti,“ uvedl zoolog Václav Štraub.

Samotný vývoj mláděte tak probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu 6 měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do stáří 18 měsíců. Klokani žijí většinou v  malých rodinných skupinkách, které však nemají žádného vůdce. Jejich potravu tvoří výlučně traviny a byliny. Ve zlínské zoo si v současné době nejvíce pochutnávají na větvičkách ovocných stromů, vrb nebo habru.

Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých jsme získali v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo 225 klokanů, z toho bylo 21 albínů,“ přiblížil chov klokanů Štraub.

Stejně jako předchozí vrhy ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.

Klokany rudokrké mohou návštěvníci zlínské zoo obdivovat z bezprostřední blízkosti v průchozí australské expozici, kde jim dělá společnost emu hnědý a husice kuří.

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. V dospělosti měří kolem 90 cm a váží necelých 30 kg. Je velmi otužilý, díky husté srsti na celém těle i ocase bez problémů snáší i nízké teploty. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->