Zlínská ZOO získala prestižní Cenu hejtmana Zlínského kraje

foto: ZOO Zlín
ZLÍN – Jubilejní 20. ročník soutěže Stavba roku Zlínského kraje 2021 přinesla zlínské ZOO mimořádný úspěch. Za generální opravu střechy zámku Lešná, která probíhala od podzimu 2018 až do září 2021, získala ZOO prestižní Cenu hejtmana Zlínského kraje.

Vyhlášení výsledků 20. ročníku soutěže Stavba roku Zlínského kraje 2021, která se koná pod záštitou hejtmana Radima Holiše, se spolu se slavnostním předáním ceny odehrálo na zámku v Holešově.

„Zámek Lešná je unikátní nejen svým umístěním v areálu ZOO, ale i tím, že jde o jedno z nejmladších šlechtických sídel u nás. Samotná střecha zámku je velmi členitá a přístup ke všem místům jako jsou úžlabí či věžičky vyžadoval obrovské stavařské umění a úsilí. Klobouk dolů před výsledkem a všemi machry, kteří se o rekonstrukci zasloužili! Je to pečlivá a mistrovská práce, která teď zdobí zámek v nejkrásnější zoologické zahradě, jakou znám,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Radost z dosaženého úspěchu vyjádřil také ředitel ZOO Roman Horský. „Je to pro nás mimořádná událost a velké ocenění nejen našeho úsilí, ale především skvěle odvedené práce zaměstnanců společnosti Teslice. Zajistit opravu střechy památkově chráněného objektu bylo mimořádně náročné. Stojí za ní spolupráce desítek odborníků nejrůznějších profesí, od řemeslných mistrů přes dodavatelské firmy až po pracovníky Památkového úřadu. Všem za jejich úsilí a nasazení ještě jednou moc děkuji,“ uvedl.

Památkově chráněný zámek Lešná je architektonickou chloubou zlínské ZOO. Dostavěn byl v roce 1893 a generální oprava střechy proběhla poprvé po téměř 130 letech.

Celkové náklady se vyšplhaly na neuvěřitelných 39,6 milionů korun. Město Zlín, které je také zřizovatelem ZOO, přispělo na celou opravu velkolepou částkou 35,3 milionů. Zlínský kraj potom poskytl dotaci 3,8 milionů a samotná ZOO se podílela částkou půl milionu korun.

„Děkuji městu Zlínu a Zlínskému kraji za pomoc a finanční podporu. Bez jejich vstřícnosti bychom takto náročnou opravu nezvládli. Velmi si této pomoci vážíme,“ zdůraznil ředitel Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x