Zlínské divadlo se připojí k solidaritě s Běloruskem, zve k tomu i posluchače

Foto: Městské divadlo Zlín
ZLÍN – Rozhlasovou hru běloruského autora zařadí ve svém podcastu Hladový Kašpárek Městské divadlo Zlín tuto neděli, jako výraz solidarity s lidmi, kteří bojují proti autoritářskému režimu v Bělorusku. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí divadla Veronika Jurčová.

V neděli 7. února je Mezinárodní den solidarity s Běloruskem. Vyhlásila ho běloruská politička a aktivistka Světlana Tichanovská​ a Městské divadlo Zlín se k němu připojí.

„V ten den zařadíme do podcastu Hladový Kašpárek k volnému poslechu rozhlasovou hru běloruského autora Andreje Kurejčika Uražení. Doplněna bude o krátký úvod režiséra Patrika Lančariče. Lančarič bude i hostem online debaty na téma solidarity s Běloruskem, kterou 7. února pořádají České středisko ITI – zastřešující platforma českých scénických umění a Divadelní ústav,“ uvedla Jurčová.

Hra mapuje první měsíc běloruské revoluce. Vypráví formou monologů o vzestupech a pádech rané fáze demokratické transformace. Všechny postavy mají své reálné předobrazy – Alexandra Lukašenka (Zdeněk Julina), Světlanu Cichanouskou (Tamara Kotrbová) a v ostatních neuvěřitelné běloruské občany, kteří bojují s totalitním režimem, někdy za cenu vlastního života, svobody i svobody svých blízkých. Představují při tom dva protichůdné úhly pohledu ve vyburcované běloruské společnosti.

Autorem hry je Andrej Kurejčik (1980), významný současný běloruský dramatik, filmový producent a scénárista je sám členem koordinačního výboru běloruské opozice, jehož mnozí členové se momentálně nacházejí ve vězení. V inscenaci Uražení zachycuje, jak se běloruská revoluce liší od situace v Československu v roce 1968, v Rusku v roce 1991 a na Ukrajině v roce 2014. Vypráví o tragické eskalaci násilí a represí, kterou je touha Bělorusů po svobodě potlačována, a o tom, jak solidarita, pravda a víra v lidské hodnoty vede k vítězství nad zlem.

Zatímco ve světě se různá divadla zapojují formou scénických čtení nebo inscenovaných videochatů, v Městském divadle Zlín zaznamenali v rekordním čase text v podobě rozhlasové hry. „Vše se událo velmi rychle a nad rámec našich běžných povinností – herci text jednou přečetli a pak jsme ho rovnou nahráli v našem divadelním studiu,“ prozradil Patrik Lančarič. Výsledek je volně dostupný na stránkách divadla a na webu Divadelních novin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x