Zlínské divadlo uzavře trilogii ságy rodiny Baťů příběhem Tomáše Bati mladšího

Foto: MD Zlín
ZLÍN - Ve středu 11. května se v Památníku Tomáše Bati ve Zlíně konala první čtená zkouška ke třetímu dílu trilogie Baťa, tentokráte o Tomáši Baťovi mladším. Po osmi letech se tak uzavře jeden z dlouhodobých regionálních cyklů Městského divadla Zlín.

Významná zlínská postava Tomáše Bati začala ožívat na jevišti v roce 2014 v prvním dílu Baťa Tomáš, živý. Jan Antonín Baťa a jeho velké vize, s obrovskou dynamikou rozvíjené, ale nedokončené, pošlapané a umlčené, pak byly tématem druhého pokračování trilogie Já, Baťa v roce 2017.

Baťa III bude jedním z vrcholů letošních oslav 700. výročí založení města Zlína. Volnou sérii zakončí režisér a autor hry Dodo Gombár, který režíroval i první díl – Baťa Tomáš, živý.

Téma Baťa se nedá ve Zlíně obejít. Je mi blízké. Když jsem ve Zlíně, dotýká se mého každodenního bytí, vnímám zde silně přítomnost baťovského fenoménu. Svým způsobem jsem rád a jsem vděčný za to, že se ta sága uzavírá a mám možnost být režisérsky u toho,“ uvedl režisér hry Dodo Gombár.

V hlavní roli inscenace se představí stálice zlínského divadla Radovan Král. Hrát v otevřeném prostoru je podle něj zajímavé, nicméně sám je zvědavý, jak se vyřeší třeba akustika. Na roli Tomáše Bati mladšího se velmi těší.

Vždycky je to výzva. Není to poprvé, co mám příležitost hrát velkou postavu světových dějin, ale vždycky je to pro herce výzva a zároveň potěšení,“ myslí si představitel Tomáše Bati mladšího Radovan Král.

Představení se bude hrát jen v několika reprízách v prostorách Památníků Tomáše Bati pro omezený počet diváků. Toto prostředí je velmi specifické a nikdo ještě pořádně neví, jaká překvapení si na tvůrce chystá.

Neumím to odhadnout. Ten prostor je natolik silný, že se může stát, že se tomu bude trošku bránit. Může se ale naopak stát, že dojde k symbióze,“ přemýšlí Dodo Gombár.

Manželku i maminku Tomáše Bati mladšího si zahraje herečka Městského divadla Zlín Marie Vojtěchová, která ve druhém díle ztvárnila dceru Tomíkova nevlastního strýce Jana Antonína Bati.

Na regionálních tématech mě hrozně baví, že se při zkoušení řeší i ty faktické věci, takže mám pocit, že se u toho zároveň dovzdělávám. To téma je mi samozřejmě blízké, žiji ve Zlíně a jsem ráda, že se o něm můžu dozvědět něco nového,“ řekla představitelka manželky a maminky Marie Vojtěchová.

V dalších rolích diváci uvidí Pavla Vacka a Štěpána Prince. Dramaturgie se ujala Katarína Kašpárková Koišová, výpravy Hana Knotková a hudba je pod taktovkou Róberta Mankoveckého.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x